Afera Telekom na stolu u Briselu

Uoči glasanja u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Crnoj Gori, nije jasno da li će u tom dokumentu biti pominjana afera oko privatizacije Telekom, iako je to predložio Eduard Kukan
57 pregleda 0 komentar(a)
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.02.2012. 11:15h

Evropski parlament (EP) tražiće od Crne Gore da nastavi istragu slučajeva korupcije na visokom nivou, ali vjerovatno neće tražiti da se konkretnim slučajevima uslovi otvaranje pristupnih pregovora.

Uoči glasanja u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Crnoj Gori, nije jasno da li će u tom dokumentu biti pominjana afera oko privatizacije Telekoma, iako je to predložio šef Delegacije parlamentarnog komiteta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan.

“Ohrabruju se organi gonjenja Crne Gore da nastave istragu oko slučajeva korupcije, specijalno onih na visokom nivou i poziva vlasti da se baci više svjetla na korupciju povezanu sa privatizacijom, kao što je, na primjer, slučaj Telekoma Crne Gore", piše u amandmanu bivšeg slovačkog ministra spoljnih poslova.

Upitana da li bi Telekom trebalo navoditi u Rezoluciji izvjestilac u sjeni, Ulrike Lunaček je kazala da se to mora uraditi

Taj Kukanov amandman o kojemu će se raspravljati najprije na političkim grupama, a zatim na nivou izvjestilaca, vjerovatno će doživjeti promjene. Više sagovornika “Vijesti” nagovjestilo je da neće biti direktnog pominjanja afere Telekom, dok Kukan nije bio dostupan za komentar.

Treba imati slučajeve na sudu

Upitana da li bi Telekom trebalo navoditi u Rezoluciji izvjestilac u sjeni, Ulrike Lunaček je kazala da se to mora uraditi. “Smatram da je za svaku pohvalu što je jedan bivši ministar inostranih poslova podnio odličan amandman. Ja sam za navođenje primjera”.

Lunaček je tražila u amandmanima jaču i ozbiljniju antikorupcijsku borbu, jačanje nezavisnosti sudija i tužilaca, ali i primjenu strogih disciplinskih mjera u slučajevima prekršaja

Izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kazao je da treba napraviti veći napredak u borbi protiv korupcije i imati slučajeve koji će dobiti epilog na sudu.

“Istinska vladavina prava je uspostavljena tek jasnim uspjehom u borbi protiv konkretnih korupcionaških afera - ali, to nije uslov za početak pregovora o članstvu za EU”, kazao je Kacin “Vijestima”.

Da se nastavi borba protiv korupcije, amandmanima traži i bivša rumunska ministarka pravde Monika Makovei, koja je u toj zemlji vodila ključnu ulogu u borbi protiv korupcije. Ona je pozvala vlasti da se koncentriše na slučajeve korupcije na visokom nivou.

Lunaček je tražila u amandmanima jaču i ozbiljniju antikorupcijsku borbu, jačanje nezavisnosti sudija i tužilaca, ali i primjenu strogih disciplinskih mjera u slučajevima prekršaja.

Ona poziva na potpunu tranasparentnost pravosuđa, objavljivanje presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, ali i informacije o finansijkom stanju imenovanih sudija, tužilaca i njihovog profesionalnog napredovanja. Lunaček traži i transparentnost u finansiranju političkih partija.

Rasvijetlite napade na novinare i ne utičite na medije

Poslanik Slobodarske partije Austrije Andreas Melcer u jednom od amandmana traži da se od crnogorskih vlasti zahtijeva rasvjetljavanje napada na medije i novinare. On smatra da se mora spriječiti politički uticaj na medije kao i da zakon o slobodnom pristupu informacijama ne smije ogrančavati novinare.

"Pozivamo novinare da se drže profesionalnih standarda i poštuju pravo na privatnost”

“Od vlasti se zahtijeva da ozbiljno istraže i osude ubice novinara Duška Jovanovića, Srđana Vojičića, kao i napadače na Jevrema Brkovića, Mladena Stojovića, Tufika Softića i Aleksandra Zekovića, otkrivanje onih koji su zapalili automobile “Vijesti” kao i proceusiranje napadača na novinarsku ekipu TV Vijesti prošlog novembra u Humcima kod Nikšića.

Pozivamo novinare da se drže profesionalnih standarda i poštuju pravo na privatnost”, navodi se u jednom od amandmana Melcera. On je u jednom od amandmana tražio i da se tokom pristupnih pregovora obrati pažnja na regulisanje odnosa između SPC i CPC.

Bonus video: