Fondacija njemačkog SPD: Lukšić nije ispunio očekivanja

"Kod svih teških političkih pitanja kod njega se ne vidi nikakvo skretanje od kursa Đukanovićeve ere", piše u analizi
0 komentar(a)
Lukšić Kolašin i Mojkovac, snijeg, Foto: Boris Pejović
Lukšić Kolašin i Mojkovac, snijeg, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.02.2012. 09:57h

Crna Gora je u mnogim oblastima i dalje veoma udaljena od evropskih standarda, a kao jedina demokratska država Evrope, nije doživjela smjenu vlasti poslije sloma komunizma, pa u petoj godini nezavisnosi može da važi samo kao polukonsolidovana demokratija sa marginalizovanom opozicijom, civilnim društvom u okovima i moćnim državnim aparatom etabilirane političke i privredne elite.

To je u u izvještaju, iza kojeg stoji njemačka Fridrih Ebert fondacija, ocijenio autor analize o Crnoj Gori Markus Šnajder.

“Krajem 2010. godine, nekrunisani kralj Crne Gore podnio je ostavku i prepustio premijersku poziciju Igoru Lukšiću, što je proizvelo više optimizma nego što je pri trezvenom posmatranju bilo dopušteno. Visoka očekivanja koja su međunarodni posmatrači povezali sa ovom smjenom, nijesu se ispunila”, ocijenio je Šnajder.

"On nije izmijenio kompromitovane šefove državnih institucija"

Prema njegovoj ocjeni, Evropska unija će početi pregovore sa zvaničnom Podgoricom delikatnim poglavljima 23 i 24, koja se tiču pravne države i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“U obje ove borbe, Crna Gora se nije pokazala kao primjerni učenik”, piše u analizi koju objavljuje fondacija njemačke opozicione Socijaldemokratske partije.

On je ocijenio da je Lukšić premijer tihih tonova: “Svojim čestim susretima sa predstavnicima opozicije, sindikata i civilnog društva je posebno u prvoj polovini prošle godine bio zaslužan za atmosfersko osvježenje crnogorske politike.

Otvorenost, tolerancija i stremnja ka harmoniji su izgledali njegovi vrlo lični poriv, ali kod svih teških političkih pitanja kod njega se ne vidi nikakvo skretanje od kursa Đukanovićeve ere. On nije izmijenio kompromitovane šefove državnih institucija, takođe, njegova vlada se nije bavila ispitivanjem 'afere 'Telekom' i pored nalaza institucija SAD”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: