STRATFOR: Organizovani kriminal upravlja Vladom

U poruci sa instrukcijama analitičarima i operativcima ističe se i da je posebno interesantan put Crne Gore ka EU
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 09:45h

Američka organizacija za strateške analize “Startfor” je prije tri godine ocijenila da je organizovani kriminal zahvatio cijelu Crnu Goru, uključujući i Vladu.

U internoj prepisici iz 2009. godine, koja je objavljena na sajtu Vikiliksa, piše da Balkan ima ozbiljan problem sa organizovanim kriminalom, kao i da ruske energetske kompanije imaju sve veći uticaj u tom dijelu Evrope.

“Organizovani kriminal (OK) treba pažljivo pratiti. Moramo biti u toku sa svim događajima na Balkanu koji se vezuju za organizovani kriminal. Posebno na Hrvatsku (visok stepen organizovanog kriminala), Makedoniju, Crnu Goru (cijela zemlja je u organizovanom kriminalu, uključujući Vladu), Bosnu (visok nivo upliva organizovano kriminala sa ruskim vezama, što je posebno važno) i Albanija/Kosovo (obratiti pažnju na aktivnosti albanske mafije)”, piše u mejlu pod brojem “28625” koji je 21. jula 2009. godine poslat na adresu zucha@stratfor.com.

“Želimo da znamo šta Vlada/OK rade i do kog stepena su zainteresovani da suzbijaju aktivnosti organizovanog kriminala"

U poruci sa instrukcijama analitičarima i operativcima ističe se i da je posebno interesantan put Crne Gore ka EU.

“Želimo da znamo šta Vlada/OK rade i do kog stepena su zainteresovani da suzbijaju aktivnosti organizovanog kriminala, koji upravlja vladom”, stoji u mejlu.

Internet sajt Vikiliks počeo je u ponedjeljak da objavljuje više od pet miliona mejlova ugledne američke kompanije koja se bavi geopolitičkim analizama i obavještajnim poslovima, među kojima se nalaze povjerljive analize o političkoj i ekonomskoj situaciji u većini svjetskih zemalja, i čiji su pretplatnici mnoge vlade u svijetu uključujući i američku.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: