PZP traži odgovor: Koliko Mugoša radi u Glavnom gradu

Opozicionari tvrde da izvršna vlast nalazi način kako da izbjegne odgovor, posebno na pitanja gdje se troši novac Podgoričana
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 17:15h

Odgovori nadležnih iz Glavnog grada na odbornička pitanja koja postavljaju odbornici opozicije na sjednicama Skupštine su sve kraći, na suštinu pitanja se ne odgovara, te opozicionari smatraju da je cilj predstavnika izvršne vlasti da iznađu način kako da izbjegnu odgovor, posebno na pitanja gdje se troše sredstva građana Podgorice.

Šefovi odborničkih klubova SNP-a i PzP-a smatraju da su odgovori koje dobijaju na odbornička pitanja takvi da potpuno obesmišljavaju institut odborničkog pitanja, kao vida kontrole izvršne vlasti u Podgorici.

Šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović i njegov partijski kolega Aleksa Bečić ističu da opozicioni odbornici učestvuju u radu Skupštine i njenih radnih tijela, ali da i pored datih obećanja gradonačelnika, ne učestvuju u radu upravnih odbora.

"Ako se tome doda i činjenica da u glavnom gradu praktično ne funkcionišu mjesne zajednice, kao i da su predstavnici izvršne vlasti čvrsto 'zaduženi da čuvaju, da ne cure informacije', opozicioni odbornici imaju samo jednu šansu da komuniciraju sa svojim građanima afirmišući njihove životne probleme i potrebe, i to kroz formu odborničkog pitanja", ističu iz SNP-a.

Ćute o dilovima

Ako je odborničko pitanje iole ozbiljnije ili “zagrebe neki dil ili manipulativnu radnju koju nadležni žele da sakriju”, onda se prema riječima šefice odborničkog kluba PzP-a Branke Bošnjak dobije odgovor da su to već više puta odgovarali.

"Često se pozivaju na Zakon o zaštiti ličnih podataka, iako znaju da kao odbornik imate pravo da kontrolišete sve što ide na račun budžeta Glavnog grada i da trošenje treba da bude potpuno transparentno", kazala je Bošnjak.

Šef odborničkog kluba Nove Goran Radonjić smatra da neodgovornost i prezir prema građanima organi Glavnog grada stalno pokazuju, a jedan od drastičnijih primjera predstavlja način na koji odgovaraju na odbornička pitanja.

"Poput loših đaka, prave takve formulacije da se iz njih ne može izvući nikakva informacija", smatra Radonjić.

Klub odbornika SNP-a je od posljednjih izbora postavio oko 250 odborničkih pitanja, te su, kažu, na početku rada ovog saziva Skupštine, odgovori bili u “dobroj mjeri cjeloviti i korektni”, ali da se pojedini odgovori na posljednjim sjednicama, mogu smatrati “svojevrsnim ponižavanjem odbornika”.

"U uređenim i demokratskim sistemima, rukovodioci koji bi stavili potpis na takve odgovore trebalo bi da budu razriješeni dužnosti. Normalno, sasvim je jasno da je riječ samo o formalnim potpisnicima odgovora, a da je autor onaj koji određuje ukupnu političku i materijalnu zbilju Podgorice", ističu iz SNP-a.

Primjer lošeg odgovora

Bošnjak, kao primjer lošeg odgovora na postavljeno odborničko pitanje koliko je osoba sa prezimenom Mugoša zaposleno u Glavnom gradu, navodi odgovor kojim je upućena “da, figurativno rečeno, obija pragove javnih institucija Glavnog grada da otkrije koliko je Mugoša zaposleno”.

"Naravno da je njihov zadatak bio da mi dostave spisak Mugoša zaposlenih u Glavnom gradu i odbornika. Sama bih mogla makar 20 imena nabrojati, a ne bi me začudilo da ih ima i 10 odsto zaposlenih", smatra Bošnjak.

Ona tvrdi da su se iz Glavnog grada zatim pozvali na Zakon o zaštiti podataka ličnosti, pa kada im je Agencija rekla da to nijesu zaštićeni podaci i da su dužni da joj ih dostave, upućuju je da ide od institucije do institucije da istražuje koliko ljudi sa tim prezimenom tamo radi.

"To govori o njima, o bahatosti njihove vladavine, i čini im se da su moćni i nedodirljivi, ali sam im sa govornice poručila da što više uzlete i sebe proglase nedodirljivim, da će im pad teže pasti. Mislim da se taj trenutak bliži", kazala je Bošnjak.

Galerija

Bonus video: