Konjević: Vlada nema našu podršku ako ne raskine sa Rusima

Ne postoji nikakva mogućnost da pravimo koaliciju sa DPS-om koji podržava nove stotine miliona štete po građane Crne Gore
68 pregleda 0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.02.2012. 08:10h

Vlada neće imati podršku Socijaldemokartske partije (SDP), ako u zaključima o budućnosti KAP-a, o kojima će Skupština sjutra raspravljati, ne bude jasno iskazana namjera da se prekine partnerstvo sa ruskim investitorima, kazao je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević u intervjuu za “Vijesti”.

Konjević je kazao da SDP u većini politika, posebno u dijelu evropskih i atlantskih integracija, podržava opredjeljenja Vlade premijera Igora Lukšića.

„Ne slažemo se u ovoj oblasti, odnosa prema lošem investitoru u KAP-u. Ukoliko Vlada ne vidi sve loše posljedice koje je proizveo ruski investitor i ukoliko joj je važnije partnerstvo sa njim, onda ta Vlada nema našu podršku. U tom slučaju bi SDP predložio političke konsultacije svih parlamentarnih partija i njihov rezultat bi opredijelio dinamiku daljih procesa“, rekao je Konjević.

On je kazao da SDP ima svoj prijedlog zaključaka koji će ponuditi Skupštini i u kojima je sadržana potreba raskidanja partnerstva sa ruskim vlasnikom zbog nepoštovanja ugovora i teških posljedica njihovog vođenja KAP-a.

„Tako je samo dug prema EPCG najveći koji je KAP imao u posljednjih 5-6 godina. Drugo što piše u našim zaključima je da država pomogne očuvanje proizvodnje, uz dovođenje kompetentnog menadžmenta, a nekih je kontakata u vezi s tim već bilo.

SDP u većini politika, posebno u dijelu evropskih i atlantskih integracija, podržava opredjeljenja Vlade premijera Igora Lukšića

Takođe, nužna je u narednim mjesecima izrada studije koja bi pokazala pod kojim uslovima i na koji način je održiva aluminijska proizvodnja u Crnoj Gori. Na osnovu te SWOT analize odluka o budućnosti KAP-a trebalo bi da bude donijeta u Skupštini. Naravno, očuvanje većinskog državnog vlasništva u EPCG nijednog trenutka ne smije doći u pitanje“, naveo je Konjević.

On je izrazio uvjerenje da će zaključci utemeljeni na ovim principima imati većinu u Skupštini.

„Nakon toga je Vlada na potezu - da se složi sa većinskim mišljenjem Skupštine kao što je to bio slučaj 2005. i 2007. godine prilikom usvajanja Deklaracije o zaštiti Tare i prijedloga za obustavljanje prodaje Termoelektrane ili da sama ponese posljedice politike koji nemaju većinu u Skupštini“, rekao je potpredsjednik SDP-a.

Da li to znači raskidanje koalicije sa DPS-om i izlazak na vanredne parlamentarne izbore?

Izbori će biti ove godine jer je Vlada u četvtoj godini mandata. Niz je ustavnih mogućnosti - da se predloži skraćenje mandata Skupštini, da se sastavi nova Vlada koja bi promijenila politiku zbog koje je izgubila povjerenje ili da se formira neka prelazna tehnička Vlada koja bi pripremila nove izbore.

Nijednu od ovih, ali ni neke druge mogućnosti ne treba isključiti.

DPS bi na sjutrašnjoj sjednici Skupštine mogao izglasati zaključke Vlade o KAP-u sa dijelom opozicije. Takođe, Vlada bi mogla dobiti povjerenje zahvaljujući glasovima nekog iz opozicije ili albanskih nacionalnih partija. Šta će SDP uraditi u takvoj situaciji?

To mi ne djeluje kao realna mogućnost, imajući u vidu stavove svih partija i ocjene o uspješnosti i kvalitetu upravljanja ruskog partnera, kao i stavove o potrebi očuvanja državnog vlasništva u EPCG-u.

Da li bi SDP nakon mogućih parlamentarnih izbora na kojima bi izašao samostalno mogao ponovo napravi koaliciju sa DPS-om, u slučaju da ta partija sada u Skupštini usvoji zaključke o KAP-u? Ovo Vas pitam zbog spekulacija da su čelnici DPS-a i SDP-a dogovorili izbore kako bi iznenadili opoziciju i preventirali formiranje novih partija. Pri tome, DPS bi kasnije mogao da realizuje svoje namjere za KAP na osnovu kompromisa koji bi i SDP-u mogao predstavljati neku vrstu opravdanja za svoje birače.

Ne postoji nikakava mogućnost da pravimo koaliciju sa DPS-om koji podržava nove stotine miliona štete po građane Crne Gore od strane EN + grupe ili nekog partnera sa njima u vezi.

Ne postoji nikakava mogućnost da pravimo koaliciju sa DPS-om koji podržava nove stotine miliona štete po građane Crne Gore od strane EN + grupe ili nekog partnera sa njima u vezi

Da bismo detaljnije govorili o nekim postizbornim koalicijama, moramo prvo sačekati rezultate izbora. Postizborne koalicije se sklapaju na saglasnosti u ključnim političkim pravcima djelovanja.

Ne može se niko iznenaditi izborima u završnoj godini mandata trenutne Vlade. Oni su prosto zakonska obaveza. Sjećate se koliko su se neki analitičari trudili da, nakon obustavljanja prodaje Termoelektrane ili našeg obećanja biračima da nećemo biti u vlasti u Podgorici ukoliko g. Mugoša bude kandidat DPS-a, saopšte kako je to samo manevar SDP-a i da će se odluke brzo promijeniti. Danas vidimo koliko su bili u pravu.

Šta je za SDP najproblematičnije ili neprihvatljivo u zaključcima Vlade o KAP-u?

SDP tu ne vidi namjeru da se dosadašnja štetna praksa sa ruskim partnerom prekine. Ako nepoštovanje ugovora, loše upravljanje i rezultati, i pored velike pomoći Vlade, nijesu dali efekte, pa valjda je osnovna stvar da se takvom partneru zahvalite na saradnji i vratite KAP državi, kao što je to uradila Srbija sa smederevskom Željezarom nakon napuštanja US stila.

Da li bi bilo ko u ličnim životima više trpio ovako štetno partnerstvo? Naravno da ne bi.

Zašto SDP ranije nije ukazivao na štetnost sporazuma sa Rusima, iako je već nakon prve dvije godine i laička javnost vidjela da je to loša privatizacija. Lukšić je ukazao da su svi poslanici vladajuće koalicije podržali predlog budžeta na osnovu kojeg su date državne garancije za KAP?

O našim stavovima, lošem aranžmanu na koji smo ukazivali mogli ste najviše pročitati upravo u “Vijestima”. SDP je predložio amandman prilikom usvajanja budžeta o brisanju garancija EN+ grupi. Nijesmo, nažalost, imali većinu. Podržali smo i prijedlog PzP-a da se ispitaju garancije koje su date, ali i tada su se pojedini opozicionari “gubili” iz sale.

Već dvije godine tražimo od DRI da ispita da li je nanesena šteta državnim interesima prilikom izdavanja garancija.

Već dvije godine tražimo od DRI da ispita da li je nanesena šteta državnim interesima prilikom izdavanja garancija

Prilikom svake odluke na Vladi o KAP-u smo bili protiv jer smo ukazivali na posljedice koje mogu doći zbog lošeg partnera koji je upravljao kompanijom.

Jasna je naša negativna ocjena iz ovih primjera prema ruskom partneru i vrijeme je, na našu žalost, potvrdilo tvrdnju SDP-a još iz 2005. da EN + grupa nije dobar partner za Crnu Goru.

Neispunjavanje strateških obaveza, aktiviranja prerade, i stotine miliona štete koje smo platili za njihovih 50 miliona prodajne cijene, teške su socio-ekonomske štete po državne interese.

Biće vremena da se pozabavimo prošlošču i zato ćemo tražiti reviziju poslovanja od dolaska ruskog partnera. Sada treba da se spriječe dalje štete. Trenutak je da se politika oko KAP-a “resetuje” i definišu budući pravci sa novim partnerima i na novim osnovama.

Trobojka ne može sakriti milionske gubitike

Da li bi pad Vlade i raspisivanje izbora u ovom trenutku moglo da znači odlaganje otvaranja pregovora sa EU, s obzirom na to da će Savjet ministra o tome odlučivati u junu?

Odluka o pregovorima prioritetno je vezana za ispunjavanje obaveza iz oblasti vladavine prava.

Ako tu ostvarimo pomake Savjet ministara će, budući da već imamo veoma povoljnu političku odluku Evropskog savjeta, nakon majskog izvještaja EK otvoriti put pregovaranja.

Zašto je pokrenuto pitanje promjena Ustava u dijelu pravosuđa, ako mislite da to nije uslov EU za otvaranje pregovora?

Izmjene Ustava su pokrenute na predlog Vlade i na njoj je da obezbijedi dvotrećinsku većinu u parlamentu. Premijer Lukšić je u novembru saopštio da neće prihvatiti nikakva uslovljavanja drugim političkim temama tokom ustavnog dijaloga.

Ispravno je tada Lukšić ustvrdio da bi to bilo kao da mi uslovljavamo ustavne promjene brisanjem srpskog jezika iz Ustava

Ispravno je tada ustvrdio da bi to bilo kao da mi uslovljavamo ustavne promjene brisanjem srpskog jezika iz Ustava. Oko reforme pravosuđa, koja je predviđena prijedlogom izmjena Ustava, SDP-u su prihvatljivi prijedlozi Vlade, sugestije VK kao i veći dio prijedloga opozicije.

Sada kroz dijalog u parlamentu treba doći do najboljih rješenja.

Kakav je stav SDP-a o zahtjevu opozicije da se izmijeni Ustav u dijelu identitetskih pitanja?

Opozicija, nažalost, uporno otvara identitetske teme čime pokazuje da još ne može da se otrgne iz predreferendumske atmosfere. Ne želimo vjerovati da neko trobojkom hoće da pokrije stotine miliona štete koju je EN + grupa napravila Crnoj Gori.

Konačnu riječ o ovim pitanjima ne daju partije i poslanici, nego građani 3/5 većinom ukupnog broja birača na referendumu jer je tako predviđeno najvišim pravnim aktom.

Ukoliko DPS i neke opozicione partije misle da za to imaju podršku građana, neka probaju. SDP zna da građani Crne Gore vole svoja državna znamenja.

Bonus video: