Država postaje firma DPS-SDP familije

Poslanici i direktori javnih preduzeća iz redova DPS-a i SDP-a svojim suprugama i srodnicima obezbijedili su radna mjesta uglavnom u javnim preduzećima i ustanovama
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2012. 03:28h

Slučaj direktora Uprave za nekretnine i poslanika SDP-a Mića Orlandića, koji je u imovinskom izvještaju za 2011. godinu prijavio da su mu se sin i ćerka Danijela i Danilo Orlandić zaposlili u preduzeću Aerodromi Crne Gore, te Ministarstvu unutrašnjih poslova, na čijem čelu su njegovi partijski drugovi, samo je jedan od niza slučajeva koji potvrđuju praksu DPS-SDP koalicije da državne resurse zloupotrijebi za porodično-partijske interese.

Iako se vlast deklarativno okrenula Evropi, nepotizam cvjeta mozda više nego ikada. Poslanici i direktori javnih preduzeća iz redova DPS-a i SDP-a svojim suprugama i srodnicima obezbijedili su radna mjesta uglavnom u javnim preduzećima i ustanovama, dok ima i onih koji su uhljebljenje najbližima našli u sopstvenim preduzećima.

Aerodromi SDP-a

Jedan od najupečatljivijih primjera je praksa u javnom preduzeću Aerodromi Crne Gore, na čijem čelu je Milovan Đuričković, funkcioner SDP-a. Tako je Đuričković, pored Danijele Orlandić, ranije u tom preduzeću zaposlio sina Marka Đuričkovića, te suprugu ministra policije Ivana Brajovića, Draganu Brajović.

U Aerodromima Crne Gore zaposlena je i supruga potpredsjednika SDP-a Rifata Rastodera, Hazera Rastoder, dok je prvi čovjek te partije Ranko Krivokapić donedavno bio u član Upravnog odbora tog preduzeća.

Krivokapićeva žena zaposlena je u Monteputu, takođe drzavnom preduzeću.

Odanost partiji ili porodičnom biznisu oslikava i primjer bivšeg premijera Mila Đukanovića čija je supruga Lidija zaposlena u Prvoj banci, gdje 41 odsto udjela ima Aco Đukanović, brat aktuelnog šefa DPS-a, dok prvi čovjek vladajuće partije preko privatne svoje privatne firme “Kapitalinvest” posjeduje 2,5 procenata akcija.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: