Lukšić: Politički dijalog ne vezivati za promjene u pravosuđu

"Jedno je ispunjavanje evropskih obaveze koja se tiču ustavnih promjena u cilju jačanja pravosuđa"
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Anto Baković
Igor Lukšić, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 23.02.2012. 19:31h

Premijer Igor Lukšić ocijenio je da dijalog sa opozicijom oko ustavnih promjena „može biti“ pokazatelj da je naše društvo spremno da se suoči sa „svim pitanjima za koje doživljavamo da su legitimna u jednom društvu“.

Na pitanje dokle je vlast spremna da ide na zahtjeve opozicije oko ustavnih promjena, Lukšić je odgovorio da su to „dvije ravni pitanja“.

"Jedno je ispunjavanje evropskih obaveze koja se tiču ustavnih promjena u cilju jačanja pravosuđa.

Mislim da treba poći od preporuka Venecijanske komisije, vidjeti u kojoj mjeri je moguće odgovoriti kompromisom da bismo došli do dvije trećine u parlamentu na temu ustavnih promjena u oblasti nezavisnosti pravosuđa", kazao je premijer novinarima na školskom brodu „Jadran“ u barskoj luci.

Druga tema, istakao je Lukšić, jeste širi politički dijalog oko pojedinih zahtjeva „koji dio opozicije ispostavlja kako bi se riješila neka, kako oni kažu, pitanja od fundamentalnog karaktera“.

"Mislim da te dvije teme treba razdvojiti, da treba da se otvori politički dijalog, ali ga ne treba neposredno vezivati za ustavne promjene koje se tiču pravosuđa.

U svakom slučaju, vođenje dijaloga na obje teme, može biti ne samo odgovoran odnos prema evropskim obavezama, već i pokazatelj da je naše društvo spremno da se suoči sa svakim problemom, sa svim pitanjima za koje doživljavamo da su legitimne u jednom društvu", zaključio je Lukšić.

Bonus video: