Grahovac: Protivzakonito unapređenje u čin ofcira je teško krivično djelo

Predlozi koji su dati za unaprijeđenje i nacrt odluke koju su potpisali predjednik države i premijer, sadrže protivzakonite radnje
99 pregleda 0 komentar(a)
blagoje grahovac, Foto: Boris Pejović
blagoje grahovac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2012. 12:54h

Odluka predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da ne potpiše odluku o unaprjeđenju trojice oficira predstavlja uozbiljavanje političke scene, jer oni ne ispunjavaju uslove za čin generala, ocijenio je penzionisani general Blagoje Grahovac.

Krivokapić osujetio plan Vučinića: Od čina generala zasad ništa >>>

"U svim državama svijeta protivzakonito unapređenje u čin ofciira je teško krivično djelo", kazao je Grahovac agenciji MINA.

Ministar odbrane Boro Vučinić predložio je prije nekoliko mjeseci Savjetu za odbranu i bezbjednost da se pomoćniku ministra za materijalne resurse, Rifetu Kosovcu i zamjeniku načelnika Generalštaba Zoranu Lazareviću dodijeli generalski čin. Za čin komodora, Vučinić je predložio komandanta Mornarice, Rajka Bulatovića.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić u novembru su potpisali unaprjeđenje Kosovca i Lazarevića, ali je Krivokapić tražio dodatne informacije o tim posebnim zaslugama za odbranu, zbog kojih bi te oficire trebalo unaprijediti u generale.

"U pitanju je uozbiljavanje politike i ozbiljnije shvatanje dužnosti na kojima se ljudi nalaze i u tom kontekstu gledam odluku Krivokapića", rekao je Grahovac.

On je ukazao da predlozi koji su dati za unaprijeđenje i nacrt odluke koju su potpisali predjednik države i premijer, sadrže protivzakonite radnje, jer trojica predloženih oficira ne ispunjavaju zakonske uslove za čin generala.

"Tu vidim drskost predlagača, da predlaže ljude za nešto za šta nemaju uslove", rekao je on.

Grahovac je ocijenio da u svim pravno uređenim zemljama svijeta, protivzakonito unaprjeđenje u čin oficira se smatra teškim krivičnim djelom.

On je objasnio da unapređenje u viši čin podrazumijeva da neko dobija više nadležnosti, a da nadležnosti u vojsci podrazumijevaju da se ima vlast u komandovanju nad nekim, ljudima i jedinicama.

"Zato je u svim državama svijeta protivzakonito unapređenje u čin ofciira teško krivično djelo, jer daje nekom nadležnosti koje mu ne pripadaju", ocijenio je Grahovac.

Prava je sreća što je Krivokapić donio odluku da ne potpiše odluku o unaprjeđenju

"I da je postupak nemoralan. Kao što je nemoralno predložiti nekog da mu se da viši čin, jednako je nemoralno svakog oficira da primi protivzakonito određeni čin, tako da je ovdje dupli nemoral", kazao je Grahovac.

On smatra da je prava sreća što je Krivokapić donio odluku da ne potpiše odluku o unaprjeđenju jer će, kako je rekao, taj njegov postupak možda urazumiti i druge učesnike u procesu unaprjeđivanja oficira.

Grahovac je rekao da je od osamostaljenja Crne Gore, svako unaprjeđenje u čin generala bilo protivzakonito.

"Uključujući i aktuelnog načelnika Generalštaba, što znači da u kontinuitetu imamo postupanje koje je protivzakonito i nemoralno", zaključio je Grahovac.

Bonus video: