Krivokapić osujetio plan Vučinića: Od čina generala zasad ništa

Ministar odbrane je prije nekoliko mjeseci predložio Savjetu za odbranu i bezbjednost da Rifet Kosovac, Zoran Lazarević i Rajko Bulatović unaprijede u čin generala
188 pregleda 0 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2012. 07:50h

Tri visoka oficira Vojske Crne Gore, ipak, će za sada ostati bez generalskih činova koje im je pred kraj mandata obećao ministar odbrane Boro Vučinić, jer je šef parlamenta Ranko Krivokapić odbio da potpiše odluku o njihovom unapređenju, saznaju “Vijesti”.

Ministar odbrane je prije nekoliko mjeseci predložio Savjetu za odbranu i bezbjednost da se aktuelnom pomoćniku ministra odbrane za materijalne resurse, pukovniku Rifetu Kosovcu i zamjeniku načelnika Generalštaba Zoranu Lazareviću dodijeli generalski čin. Takođe, Vučinić je za unapređenje, u čin komodora, predložio i aktuelnog komandanta Mornarice Rajka Bulatovića.

Rajko Bulatović

Kako su “Vijesti” ranije pisale, Vučinić je svu trojicu oficira predložio za vanredno unapređenje za koje nijedan od njih ne ispunjava zakonske uslove. Lazarević i Bulatović nemaju postavljenje, odnosno formacijsko mjesto za generalski/admiralski čin, dok Kosovac nema ni postavljenje ni potrebnu vojnu školu.

Pošto nijesu ispunjeni uslovi propisani zakonom za redovno unapređenje, Vučinić je tražio vanredno unapređenje, što je, takođe, predviđeno zakonom, ali samo kad se radi o vanrednim zaslugama za odbranu zemlje. Ali i u tom slučaju važe isti uslovi u smislu potrebne škole i postavljenja.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić su u novembru, kao članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost, već bili potpisali unapređenje za Kosovca i Lazarevića. Krivokapić, kao treći član Savjeta za odbranu, tada je tražio dodatne informacije o tome koje su to “posebne zasluge za odbranu” zbog kojih bi trojica oficira trebalo da dobiju generalski čin.

Prema zakonu, odluke na Savjetu za odbranu i bezbjednost se donose većinom, tako da je trojici oficira na putu za generalski čin bila dovoljna saglasnost Lukšića i Vujanovića, ali je državni vrh, zbog protivljenja Krivokapića, za sada odustao od unapređenja tih triju oficira.

Bonus video: