Građanska alijansa: DPS i SDP se nadgornjavaju oko policije

U GA smatraju da je neophodne dodatne aktivnosti radi depolitizacije i profesionalizacije Uprave policije
0 komentar(a)
policija vježbe, Foto: Savo Prelević
policija vježbe, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2012. 12:22h

Donošenje novog Zakona o unutrašnjim poslovima i pozicioniranje Uprave policije u odnosu na taj Vladin resor traje predugo i neozbiljno je nadgornjavanje koalicionih partnera u vezi tog pitanja, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Navodi se da je indikativno da se nakon jednoglasne podrške u Vladi, iznenadno javljaju amandmani koji suštinski čine besmislenim same promjene u zakonu.

"To navodi na sumnju da se radi o namjeri da se politički trguje zbog Kombinata aluminijuma i drugih koalicionih trzavica”, kazao je agenciji MINA saradnik na programu vladavine prava u GA Edin Koljenović.

"Problematični policijski službenici rade, čak iako postoje neki slučajevi gdje su se građani žalili više puta na iste službenike"

“U većini zemalja policija je pod kontrolom Ministarstva i mi u GA smatramo da je to bolje i kvalitetnije rješenje”, dodaje Koljenović.

Potrebni novi standardi

U GA, navodi on, smatraju da je neophodne dodatne aktivnosti radi depolitizacije i profesionalizacije Uprave policije.

“Važno je da ova institucija bude potpuno oslobođena političkih uticaja kako bi njen rad bio nezavistan i profesionalan. Zato smatramo da čelnik Uprave policije treba da bude profesionalac i da duži vremenski period nije bio uticajna politička figura”, saopštio je Koljenović.

Neophodno je, smatra on, uvesti i nove standarde u radu.

Prema njegovim riječima, veliki broj građana se u poslednjih nekoliko godina žalio na prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika, a najveći broj tih incidenata još nije istražen ni procesuiran.

“Za sve to vrijeme problematični policijski službenici rade, čak iako postoje neki slučajevi gdje su se građani žalili više puta na iste službenike. U tom smislu smatramo da je važno obezbijediti da se svi službenici do završetka istrage suspenduju sa posla”, zaključio je Koljenović.

Bonus video: