Lekić: Đukanović podstiče netoleranciju, mržnju i nasilje, Lakić je žrtva ambijenta potjernica i poremećene svijesti

"Posebna je tema da poslije nekoliko nacionalizama kroz koji su prošli Đukanović i njegova politička i klijentelistička družina sada to isto društvo nalazi utočište u antifašizmu"
10 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2018. 14:20h

I u najnovijoj demagoško-grotesknoj fazi koju je prigrlio za sebe, dakle sada već u antifašističkoj pozi Milo Đukanović ne samo da opet upotrebljava nekontrolisane izraze već ponovo direktno podstiče netoleraanciju, mržnju i nasilje u inače duboko kriminalizovanom crnogorskom društvu, saopštio je danas predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

"Posebna je tema da poslije nekoliko nacionalizama kroz koji su prošli Đukanović i njegova politička i klijentelistička družina sada to isto društvo nalazi utočište u antifašizmu. Ako je sramna deportacija muslimana bila rezultat mašinerije javnog linča jednog nacionalizma, kukavičko ubistvo glavnog urednika Duška Jovanovića drugog nacionalizma, upucana Olivera Lakić je žrtva istog ambijenta potjernica i poremećene svijesti, ovoga puta tragikomično smještenog u kontekst antifasističke borbe", istakao je Lekić.

On je dodao da je Milo Đukanović, bez sumnje, glavni protagonista ove tri faze čiji je kako tvrdi Lekić zajedniči imenitelj kontinuirana kriminalizacija crnogorskog društva i bjesomučna proizvodnja državnih neprijatelja, zavisno od toga koju državu brani.

"Iako svojim nastupima potvrđuje da ostaje glavni šef mašinerije javnog linča onih koji slobodno misle i bore se da Crna Gora postane zemlja demokratskih pravila Đukanović paralelno najavljuje moralni preporod zemlje. Ovo najnovije izazivanje domaće javnosti i međunarodnih partnera zahtijeva adekvatne odgovore. Kritička demokratska javnost u zemlji mora biti okupljena ozbiljnim inicijativama protiv scenarija i strategije pokoravanja društva. To podrazumjeva i javna okupljanja građanskih snaga društva bez partijskih boja i interesno parcijanih kombinacija. Dostojanstvena okupljnja koja bi ličila na ono spontano prilikom protesta zbog pucanja u Oliveru Lakić. Dakle, građanski protesti, u isti mah politički kulturni i čvrsto opredijeljeni za demokratski bunt protiv čovjeka i polusvijeta oko njega koji su zajahali ovu zemlju", poručio je Lekić.

Po njegovim riječima, neophodno je da se sa međunarodnog nivoa, pored interesnih elemenata, konačno javno pokaže jasan vrijednosni stav prema partneru Đukanoviću i politici koju on dominantno produkuje.

"Bez licemjerstva i prihvatanjem odgovornosti. Cvijeće, posjete žrtvama između komplimenata i zagrljaja sa nosiocima uzroka autokratske i antievropske prakse u Crnoj Gori rizikuje kompromitovanje međunarodnih centara i institucija u našoj sredini. To sam imao prilike da prije neki dan u Podogorici vrlo direktno saopštim predstavniku vjerovatno najozbiljnije evropske diplomatije u praćenju procesa na Balkanu Ginteru Krihbaumu, predsjedniku Odbora za poslove Evropske unije u Njemačkom Bundestagu", kazao je Lekić.

Predsjednik Demosa je rekao i da balans u rječniku može biti i umjeće, ali ne u mjeri da na kraju ne znamo stav, da ne znamo da li postoji klauzula o balansu, i kada sve rizikuje da postane klauzula o licemjerstvu.

"Svjedoci smo da Đukanović u ime antifašizma inspiriše nove potjernice na novinare i nevladine organizacije, autokratski upreže paradržavnu mašineriju u odborima i savjetima, čije službe organizuju i finansiraju dežurne denuncijante iz pseudo kulture i tkz. novinarstva. Sada je pitanje hoće li takav Đukanović završiti svoje aktuelne duele sa Evropskom unijom, i povodom akcije pretvaranja Javnog servisa u gazdin tabloid, tako što će diplomatski predstavnici biti prisutni i aplaudirati tokom ustoličnja „antifastičkog“ predsjednika. Ili će se, u tom slučaju, bojkotom boriti za demokratiju i svoje dostojanstvo. Kretanja ka totalnoj autokratiji, dakle sužavanju i onako malo osvojene demokratije zahtijeva odgovor demokratsko-građanskih snaga alternatine u zemlji kao i vrijednosni ne samo interesni stav o tome međunarodnih faktora involviranih u procese u Crnoj Gori", zaključio je Lekić.

Bonus video: