Albanci i Bošnjaci traže srazmjernu zastupljenost u policiji

Siništaj je rekao da gotovo svuda u svijetu postoji standard da manjine budu srazmjerno zastupljene u policiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2012. 12:47h

Zakon o unutrašnjim poslovima prilika je da bude riješen problem srazmjerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u policiji, smatra predstavnik Kluba albanskih stranaka, Vaselj Siništaj.

Poslanici Bošnjačke stranke i albanskih partija podnijeli su amandman na Predlog zakona o unutrašnjim poslovima kojim se obezbjeđuje veći broj predstavnika manjinskih zajednica u policijskoj organizaciji.

Siništaj je agenciji MINA rekao da gotovo svuda u svijetu postoji standard da manjine budu srazmjerno zastupljene u policiji.

Siništaj je rekao da gotovo svuda u svijetu postoji standard da manjine budu srazmjerno zastupljene u policiji.

Prema njegovim riječima, na graničnim prelazima kao što su Božaj i Murićani u svakoj smjeni bi morao biti bar jedan policajac iz reda manjinskih naroda.

Nijedan sudija nije Albanac

To je, smatra Siništaj, osnovna logika uspostavljanja prvog kontakta, kako na graničnom prelazu već na startu ne bi bilo jezičke barijere.

„Kada se u državi ne poštuju Ustav, zakoni o zabrani diskriminacije i o državnim službenicima i namještinicima, kao ni Program Vlade o zapošljavanju pripadnika manjina, onda očito da se mora dodatno ojačati mehanizam srazmjerne zastupljenosti, makar i kroz lex specialis kakav je Zakon o unutrašnjim poslovima“, objasnio je on.

On je dodao i da u osnovnim i Ustavnom sudu nijedan sudija nije Albanac, a nema ih ni u tužilaštvu.

Siništaj je podsjetio da „u svim tim strukturama imamo manje od jedan odsto pripadnika albanske manjine, a nijesu zadovoljni ni Bošnjaci ni druge manjine“.

On je dodao i da u osnovnim i Ustavnom sudu nijedan sudija nije Albanac, a nema ih ni u tužilaštvu.

„Očekujemo da volja većine neće ispoštovati amandman, ali od toga će ubuduće zavisiti i naš odnos prema bilo kojem zakonu koji treba da prođe skupštinsku proceduru. Ne podržavamo ništa ako oni nijesu spremni da naprave korak naprijed ka onome što su međunarodni standardi u pogledu manjina“, zaključio je Siništaj.

Galerija

Bonus video: