Savjet Evrope: NVO mogu da se uključuju u politiku

Lukšić je kazao da MANS ne dobija novac od stranih donatora da organizuje proteste protiv Vlade i da će na to ukazati njenim donatorima
85 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, MANS performans, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, MANS performans, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2012. 05:28h

Crnogorski zvaničnici, kojima se priključio i premijer Igor Lukšić, ne znaju ili prenebregavaju preporuke međunarodnih organizacija u vezi sa nevladinim organizacijama koje na svaku jaču kritiku upućenu vlasti pozivaju da se registruju kao političke partije i istrče na politički teren.

Tako je Komitet ministara Savjeta Evrope u oktobru 2007. dao preporuku državama članicama prema kojoj nevladine organizacije mogu da budu aktivne i podrže političke partije, čak i za vrijeme izbornog procesa.

"NVO bi trebalo da budu slobodne da podrže određenog kandidata ili partiju na izborima ili referendumu, pod uslovom da su transparentne u iskazivanju svoje motivacije za to. Svaka takva podrška bi trebalo da bude predmet zakona o finansiranju izbora i političkih partija", stoji u Preporuci Komiteta ministara SE državama članicama o zakonodavnom statusu nevladinih organizacija u Evropi.

Lukšić je u četvrtak veče kazao da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ne dobija novac od stranih donatora da organizuje proteste protiv Vlade i da će na tu, kako je naveo, spornu političku aktivnost te NVO, ukazati njenim donatorima.

On je kazao i da MANS treba da se opredijeli da li će da bude dio civilnog sektora ili će da izađe na izbore, te da se “veoma raduje” odredbama Zakona o NVO na osnovu kojih će izvještaji o poslovanju NVO biti javni.

U preporuci upućenoj, između ostalih i Crnoj Gori kao članici SE, Komitet ministra navodi da bi NVO trebalo da budu slobodne da traže i dobiju finansijska sredstva, ne samo od javne administracije u svojoj državi nego i od institucionalnih ili pojedinačnih donatora druge države ili međunarodnih agencija.

Za aktivnosti NVO, preporučuje SE, trebalo bi da se pretpostavlja da su zakonite dok se ne dokaže suprotno. Ističe se da bi NVO trebalo da uživaju pravo na slobodu izražavanja i svih drugih univerzalno i regionalno zajamčenih prava i sloboda koji važe za njih.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: