Lukšić prijeti da će donatorima prijaviti da se MANS bavi politikom

Ćalović ocijenila je poraznim da se premijer bavi finansijama MANS-a "u trenutku kada ga čeka naplata stotine miliona eura za garancije KAP-a"
52 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić i Ćalović, Foto: Savo Prelević
Lukšić i Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2012. 09:28h

Premijer Igor Lukšić kazao je sinoć da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ne dobija novac od stranih donatora da organizuje proteste protiv Vlade i da će na tu, po njegovom mišljenju, spornu političku aktivnost ove nevladine organizacije ukazati njenim donatorima.

„Ja samo mislim da NVO treba da se bave aktivnostima koje ih karakterišu kao dio civilnog sektora, a svuda u svijetu NVO nijesu opozicione organizacije, već su partneri Vlade da riješe probleme kroz različite projektne aktivnosti. I zato i dobiju donacije.

Znači, oni ne dobijaju donacije da organizuju proteste, nego da pomažu Vladi da riješe pojedine probleme”, rekao je Lukšić u emisiji TV Vijesti „Načisto”.

On je rekao da je pitanje za donatore da li MANS radi nešto nelegitimno: „Ali, moje pravo kao predsjednika Vlade je da ukažem, između ostalog, i donatorima da smatram da se bave političkom aktivnosti. Ako oni (donatori) smatraju da sam u pravu, neka preduzmu mjere, ukoliko smatraju da nijesam u pravu, neka nastave da podržavaju”.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović ocijenila je poraznim da se premijer spušta na “taj nivo manipulacija da se bavi finansijama MANS-a u trenutku kada ga čeka naplata stotine miliona eura za garancije KAP-a.

“Lukšić dobro zna da nema inspekcije koja nije kontrolisala naš rad, za razliku od tajkuna koji ne plaćaju poreze, naši godišnji izvještaji su na internetu, a javnost vrlo dobro zna rezultate MANS-a u odnosu na državne organe sa milionskim budžetima.

Ne sumnjamo da i sam Lukšić vrlo dobro zna da je neuporedivo isplativije biti na strani na kojoj je on, njegovi mentori i krupni kapital, nego štititi javni interes, kazala je Ćalović “Vijestima” odgovarajući na Lukšićeve teze.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: