NVO: Skupština da se uključi u rasvjetljavanje privatizacije Telekoma

"Posebno pozivamo parlamentarnu većinu da pokaže da nema razloga da unaprijed brani bilo koga iz vlasti, ni ove ni ranije", navodi se u saopštenju
57 pregleda 0 komentar(a)
Telekom, Foto: Arhiva Vijesti
Telekom, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.02.2012. 13:36h

Institut Alternativa (IA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring (CEMI), Evropski pokret u Crnoj Gori (EPuCG) i Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) cijene da otvaranje parlamentarne istrage i obrazovanje anketnog odbora za prikupljanje informacija o privatizaciji Telekoma Crne Gore predstavaju najbolji način da privatizacija te kompanije dobije pravni i javni epilog utemeljen na činjenicama, a da se zaštiti javni interes.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, te NVO pozivaju poslanike, a posebno vladajuće većine, da podrže sprovođenje parlamentarne istrage jer ne postoje formalno pravne prepreke za njeno otvaranje, što se može vidjeti i iz informacije Ministarstva pravde povodom prijedloga odluke o otvaranju parlamentarne istrage.

"Posebno pozivamo parlamentarnu većinu da pokaže da nema razloga da unaprijed brani bilo koga iz vlasti, ni ove ni ranije, i da na taj način uvjeri javnost u svoj objektivan i nepristrasan odnos prema svojim partijskim kolegama iz drugih dijelova vlasti. Dodatno, smatramo da je potcijenjen značaj kontrolnog mehanizma parlamentarne istrage u zaštiti javnog interesa, jer jedino njeno održavanje u ovom konkretnom slučaju može doprinijeti rasvjetljavanju sumnji o koruptivnim radnjama", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da u Crnoj Gori parlamentarna istraga nije korišćena od usvajanja važećeg Poslovnika Skupštine 2006. njeno sprovođenje, kako se navodi, ukazalo bi na opredijeljenost svih političkih partija u Skupštini da se unaprijedi, za sada, slaba kontrolna funkcija Skupština, na što je i Evropska komisija opominjala.

"Takođe, sprovođenje parlamentarne istrage označilo bi spremnost poslanika da se ovaj instrument razvija, te češće primjenjuje u praksi na što djelotvorniji način. Crnogorska javnost mora u najkraćem roku saznati ko su osobe koje su na štetu građana i građanki Crne Gore za svoj lični interes i za interes sa njima povezanih osoba pribavile enormnu materijalnu dobit, prodajući jedno od najuspješnijih preduzeća u istoriji Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: