Crnogorci traže da uđu u makedonski ustav

Ukazano je da nema nijednog pozitivnog primjera praktikovanja prava Crnogoraca, iako su odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 06:58h

Od dopisnika “Vijesti”

Poštovanje kolektivnih prava pripadnika crnogorske zajednice u Makedoniji je na nedopustivo niskom nivou, za razliku od individualnih, ocijenjeno je na prošlonedjeljnoj debati posvećenoj položaju i statusu iseljenika iz Crne Gore u Makedoniji.

Na tribini, održanoj u Skoplju u prostorijama Zajednice Crnogoraca u Makedoniji (ZCGM), alarmantno je ukazano da, takoreći, nema nijednog pozitivnog primjera praktikovanja kolektivnih prava Crnogoraca u situaciji kada su međudržavni odnosi između dvije zemlje izuzetno dobri.

Pored članova ZCGM u radu okruglog stola učestvovali su i Direktor direkcije za dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Stojović, savjetnik Vuk Rakočević i prvi sekretar u ambasadi Crne Gore u Makedoniji Danilo Brajović. Skupu je prisustvovao i jedan od predstavnika kosovskih Crnogoraca Lazar Radulović.

“Da bi se došlo do poboljšanja statusa, neophodno je produžiti otpočete procese dijaloga sa makedonskim vlastima koji se odnose na promjenu preambule Ustava sa navođenjem crnogorskog naroda kao ustavotvornog, prihvatiti učešće na participativnom forumu za prava manjina i davati konkretne predloge za promjene i dopune prije svega izbornog zakonika i seta zakona koji se tiču manjinskih prava”, potencirao je Miroljub Orlandić, predsjednik ZCGM.

Predstavnici crnogorske Direkcije za dijasporu su najavili da će se založiti za što brže usvajanje važnih dokumenata koji se odnose i na status Crnogoraca

Predstavnici crnogorske Direkcije za dijasporu su najavili da će se založiti za što brže usvajanje važnih dokumenata koji se odnose i na status Crnogoraca u Makedoniji.

“Naša Direkcija i ambasade će se angažovati oko realizacije i potpisivanja bilateralnog sporazuma o priznavanju i zaštiti prava manjina između Crne Gore i Makedonije, kao i oko ratifikovanja potpisanog sporazuma o dvojnom državljanstvu”, rekao je Gordan Stojović.

Škola crnogorskog jezika?

Zaključeno je i da ZCGM Centru za dijasporu uputi zahtjev, preko ambasade Crne Gore u Makedoniji, da počne da radi škola crnogorskog jezika u Makedoniji i da se angažuje oko otvaranja Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Makedoniji.

Prema makedonskom Ustavu i drugim zakonima kolektivna prava uživaju samo pripadnici etničkih zajednica koje su navedene u Ustavu - Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Bošnjaci i Vlasi.

S druge strane, na debati, Crnogorci u Makedoniji posebno su postavili pitanje mogućnosti da dobiju crnogorsko državljanstvo i pasoše u cilju jačanja veza sa matičnom zemljom. Međutim, pretstavnici ambasade su odgovorili da najveći dio njih, oko 90 odsto, ne ispunjavaju uslove prema važećim crnogorskim zakonim, te da su neke izmjene moguće u perspektivi.

Bonus video: