DPS: Nije bilo vremena da se odlaže vanredno stanje

Miodrag Vuković (DPS) kazao je da odlukom da Savjet proglasi vanredno stanje nije prekršen Ustav,
0 komentar(a)
Miodrag Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2012. 11:58h

Odbor za Ustavna pitanja i zakonodavstvo podržao je odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu kojoj se u Crnoj Gori proglašava vanredno stanje, navodeći da odlukom nije prekršen Ustav.

Za odluku Savjeta glasali su članovi iz vladajuće koalicije i Socijalističke narodne partije (SNP) dok su protiv bili poslanici Nove srpske demokratije (Nova) Emilo Labudović i Pokreta za promjene (PzP) Srđa Brajović.

Iako su se složili da je trebalo uvesti vanredno stanje, poslanici opozicije zamjerili su Kolegijumu predsjednika Skupštine što je tu odluku prepustio Savjetu.

Podsjećajući da je Ustavom predviđeno da Savjet proglašava vanredno stanje samo kada parlament ne može da se sastane, opozicionari su primjetili da niko nije pokušavao da organizuje vanrednu sjednicu parlamenta.

"Prošle nedjelje smo tražili proglašenje vanrednog stanja, ali nas niko nije slušao. Onda je ono proglašeno, a da niko nije ni pokušao da sazove skupštinu", upozorio je Labudović, na šta je Luiđ Škrelja (DPS) kazao da parlament u subotu, kada je proglašeno vanredno stanje, nije bilo vremena za čekanje.

"Ja sam danas prošao deset policijskih kontrola da bi došao do parlamenta, a ovdje se priča da smo trebali da zakazujemo vanrednu sjednicu. Ne znam kako bi došli do Skupštine", kazao je Škrelja.

Miodrag Vuković (DPS) kazao je da odlukom da Savjet proglasi vanredno stanje nije prekršen Ustav, podsjećajući da je članom 133 predviđeno da Savjet dnosi tu odluku kada skupština ne može da se sastane.

On je primjetio da niko nije pokušavao da sazove skupštinu, navodeći da se sa tom odlukom nije smjelo čekati.

"Da smo čekali da se poslanici skupe po onoj mećavi, danas bi imali 20 vozova u smetovima i automobile u Morači", upozorio je on.

Odbor je prihvatio i zahtjev opozicije za formiranje anketnog odbora koji bi ispitao činjenice o korupciji prilikom privatizacije telekoma.

Bonus video: