Lukšića skandiranjem dočekali u Pljevljima (video)

Građani protestuju protiv odluke MUP-a kojom je šestorici sveštenika i jednom monahu naredilo da zaključno sa srijedom napuste Crnu Goru
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 20:28h

"Ua, ustaše", "Nije ovo Montenegro, već junačno srpsko leglo", dočekali su premijera Igora Lukšića tim riječima građani koji su se okupili u znak protesta protiv odluke MUP-a da više sveštenih lica napusti Crnu Goru.

Pred zgradom Opštine je više od stotinu građana koji nose i transparente, među kojima je i jedan "Ne dirajte popove, hapsite lopove". Oni protestuju protiv odluke MUP-a kojom je šestorici sveštenika i jednom monahu naredilo da zaključno sa srijedom napuste Crnu Goru, pod prijetnjom deportacije, jer nemaju regulisane boravišne dozvole.

Lukšić se na skandiranje nije okrenuo i ušao je u zgradu Opštine bez komentara, ali se okupljenima obratio nakon izlaska iz zgrade, kada je dočekan riječima "...lopove... ne hapsi nam popove".

"Nikad država bezrazložno nije protjerivala bilo koga. Uprava policije je odložila izvršenje rješenja za mjesec. Apelujem na vas da kao što svi treba da poštujemo božije zakone, zajedno učinimo sve da se poštuju i zemaljski zakoni, a to znači da se poštuje Zakon o strancima", rekao je Lukšić okupljenima.

Lukšić se na skandiranje nije okrenuo i ušao je u zgradu Opštine bez komentara

On je ponovio da zbog toga što određen broj sveštenika nisu državljani Crne Gore, mora biti obezbijeđena određena registracija, nakon čega će sve biti u redu.

"To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu srpskom Irineju, na nedavno održanom sastanku u Beogradu, gdje je bio i vladika Joanikije. NIsam se sreo sa Filaretom, ali bih mu rekao isto. Država nikad nije proganjala crkvu i neće to učiniti ni sada. Ovdje nije u pitanju registracija crkve kao vjerske zajednice, već je riječ o registraciji pojedinih organizacionih djelova crkve, da bi mogli ostvariti svoja prava", kazao je Lukšić.

Nakon njegovog obraćanja, okupljeni su se razišli sa mjesta održavanja protesta.

Na silu silom

Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ zatražio je ranije od Vlade Crne Gore da ukine „sramnu odluku“ MUP-a i pozvao narod na masovne proteste, a radnike Rudnika uglja, Termoelektrane i drugih pljevaljskih preduzeća na obustavu proizvodnje, "koja će neminovno dovesti do totalne ekonomske blokade cijele Crne Gore“.

„Na silu se mora odgovoriti silom, jer drugog puta iz ove situacije nema", kazao je tada Jelovac.

U toj organizaciji smatraju da se sve radi s namjerom da se na mjesto SPC uspostavi „sektaška CPC“.

U saopštenju Crkvene opštine u Pljevljima navodi se da je policija, umjesto da spasava živote ugroženog stanovništva u vrijeme dok se Crna Gora bori sa nezapamćenim vremenskim neprilikama, odlučila da deportuje sveštensvo SPC.

Crkvena opština je pozvala državnu, lokalnu i sudsku vlast da svojim djelovanjem zaštiti njihova osnovna ljudska prava i poštovanje zakona ove zemlje.

Premijer je danas u Pljevljima, gdje će obići najugroženija područja te Opštine, kao i Termoelektranu i Rudnik uglja.

Galerija

Bonus video: