Medojević i Mandić: Vanredno stanje proglašeno neustavno

Medojević je rekao da će neko morati da snosi odgovornost za sve što se dešava u Crnoj Gori nakon sniježnog nevremena
0 komentar(a)
medojevic, mandic, Foto: Savo Prelević
medojevic, mandic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2012. 12:55h

Lideri Pokreta za promjene i Nove Nebojša Medojević i Andrija Mandić izrazili protest zbog, kako su istakli, protivustavnog proglašenja vanrednog stanja.

"Protestujemo što nije sazvana sjednica Skupštine Crne Gore koja jedino može da proglasi vanredno stanje. I na plenumu smo insistirali prethodne nedjelje da se u trenutku zasjedanja, a nakon što nas je ministar Ivan Brajović obavijestio o situaciji u Crnoj Gori, donese odluka o vanrednom stanju", poručio je Medojević, navodeći da je ponašanje ministra Brajovića i predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića neodgovorno.

Navodeći da se nigdje na sajtu ne može naći odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost o vanrednom stanju, Medojević je rekao da je odluka o proglašenju donijeta protivustavno, kako bi se izbjegao niz kritika opozicije na račun neodgovornih postupaka.

"Bilo je minimalno poželjno da se zakaže sjednica Skupština Crne Gore. Oni su htjeli unutar koalicije da donesu odluku i mi to doživljavamo kao pokušaj da se kontroliše šteta", rekao je Medojević.

Imali su informaciju, a država nije uradila ništa", rekao je Medojević

Uvjeren da je neopohodno uraditi detaljnu analizu, Medojević je rekao da će neko morati da snosi odgovornost za sve što se dešava u Crnoj Gori nakon sniježnog nevremena.

"Jedino što bi moglo da opravda državu je da nijesu imali informaciju iz Hidrometeorološkog zavoda, a to je jedino što je funkcionisalo. Imali su informaciju, a država nije uradila ništa", rekao je Medojević.

Medojević: Neka ne izigravaju manekene sa lopatama

On je kazao i da država nije smjela da privatizuje preduzeće za održavanje puteva, posebno ako se uzme u obzir klima i konfiguracija terena. Rekao je i da se u ovakvoj situaciji privatnik ne može natjerati da radi u javnom interesu.

"Odgovornost za haotično stanje u zemlji snosi vlast. Mi u PzP-u smatramo da zbog ovakvog tragičnog funkcionisanja države neko mora da snosi ličnu političku odgovornost", rekao je Medojević, pozivaju funkcionere DPS-a i SDP-a da ne izigravaju manekene sa lopatama.

U Podgorici treba da se očisti hiljadu kilometara puteva, a u Glavnom gradu postoji hiljadu mašina koje mogu da se mobilišu

Lider Nove Mandić podsjetio je na inicijativu opozicije da se prošle sedmice, tokokm zasjedanja, donese odluka o vanrednom stanju, ističući kako je na protivustavan način donijeta odluka o vanrednom stanju. Kazao je i da direktor policije Božidar Vuksanović, koji je izabran na protivustavan način, upravlja akcijama.

"U Podgorici treba da se očisti hiljadu kilometara puteva, a u Glavnom gradu postoji hiljadu mašina koje mogu da se mobilišu, znači svaka po kilometar da čisti", rekao je Mandić, pozivajući odgovorne da ne dozvole pojedinim tajkunima da se bogate na muci koja je zadesila Crnu Goru.

On je rekao da se situacija, u kako je kazao, vozu smrti koji je ostao zavijan na pruzi Podgorica - Kolašin, pokuša predstaviti boljom nego što jeste.

"Oni su više od 48 sati zavijani. To je lažna slika koja se predstavlja u medijima. U Crnoj Gori je postojala dobra organizacija samo kad je u pitanju šverc ili špijunske aktivnosti", rekao je Mandić, ističući kako je vrijeme da se u Crnoj Gori nešto promijeni.

Bonus video: