Vlada neće tražiti provjeru povjerenja

Rasprava o KAP-u u parlamentu mogla bi da dovede do iznošenja neprijatnih optužbi na račun čelnika DPS i do sada nepoznatnih detalja o privatizaciji
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2012. 10:00h

Kabinet Igora Lukšića nije želio da saopšti kakav će to pisani predlog uputiti Skupštini kako bi poslanici glasali o povjerenju Vladi da bi se utvrdilo da li njena politika, kada je riječ o Kombinatu aluminijuma, ima većinu.

“O predlogu Vlade koji će biti upućen parlamentu, javnost ce biti blagovremeno informisana”, odgovoreno je “Vijestima” iz Lukšićevog kabineta na pitanja da li će predložiti da se glasa o povjerenju Vladi ili o nekom drugom aktu, i kada će Vlada zakazati sjednicu Skupštine.

Izvor “Vijesti” iz vrha DPS rekao je da Lukšić neće Skupštini uputiti predlog da se glasa o povjerenju Vladi, već da će predložiti da se raspravlja o politici Vlade u vezi KAP-a.

Samo glasanje će tada pružiti odgovor na pitanje o stabilnosti izvršne vlasti, ali ne bi dovelo do raskidanja koalicije DPS i SDP, čiji su ministri prekjuče na Vladi glasali protiv odluke da se preuzme dug KAP od 22 miliona eura prema Dojče banci, istovremeno predlažući raskidanje ugovor sa Rusima.

Međutim, poznavaci parlamentarne procedure smatraju da će Lukšiću teško biti da izađe iz situacije koju je kreirao kada je prekjuče, nakon sjednice Vlade, saopštio da će od Skupštine tražiti da se izjasni o odluci da se preume dug KAP-a. To je bilo iznenađenje i za većinu funkcionera DPS-a.

U dijelu vladajućih krugova, ovu Lukšićevu najavu doživljavaju kao pokušaj da podijeli odgovornost za to što građani Crne Gore moraju vraćati dugova ruskog oligarha Olega Deripaske. Te garancije je 2009. i 2010. godine preuzeo kabinet Mila Đukanovića u kojem je Lukšić bio ministar finasija.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: