Odbor podržao vraćanje policije pod okrilje MUP-a

Lider PzP-a Nebojša Medojević rekao je da to što je zakonom predviđeno da direktor UP ne mora da bude policajac policiju pretvara u partijsku miliciju
0 komentar(a)
IVan Brajović, Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
IVan Brajović, Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.02.2012. 16:27h

Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je koncept predloženog zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno vraćanje Uprave policije (UP) pod okrilje Ministrarstva unutrašnjih poslova, istovremeno ocjenjujući da bi matični Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu trebalo da sagleda mogućnost i potrebu amandmanskog djelovanja sa ciljem daljeg unapređenja teksta zakona.

U zaključcima je nakon višesatne rasprave, navedeno je i da Odbor insistira da je potrebno uzeti u obzir rješenje utvrđeno u Zakonu o parlamentarnom nadzoru i u zakonski tekst unijeti odredbu prema kojoj u postupku imenovanja direktora UP to skupštinsko tijelo daje mišljenje.

Ocjenjujući skandaloznim to što je zakonom predviđeno da direktor UP ne mora da bude policajac, što će biti i dovoljan razlog da njegova partija ne glasa za predloženi akt, lider PzP-a Nebojša Medojević rekao je da takav presedan policiju pretvara u partijsku miliciju.

Poručujući ministru Ivanu Brajoviću da je to vrlo opasna činjenica, Medojević je rekao da bi prvi policajac morao da ima najmanje deset godina radnog iskustva u službi, ističući da MUP u predloženoj formi zakona predstavlja “miliciju u policiji”.

On je predložio i da se u zaključcima Odbora navede da direktor policije mora imati višegodišnje iskustvo u službi, što je odbijeno.

NOVA: Imaćemo dvojicu ministara

Goran Danilović (Nova) kazao je da mu se ne dopada što je zakon skrojen po mjeri nekolicine ljudi, navodeći da bi bilo logično da je policija pod palicom policajca.

“Sad ćemo imati dvojicu ministara unutrašnjih poslova. Ili će biti tako, ili vi nećete biti ministar. Nećete imati izbora”, rekao je Danilović, uvjeren da je namjera DPS-a da kontroliše taj segment sile.

Odgovarajući Daniloviću Brajović je rekao da se izbora svakako ima.

“U drugačijoj situaciji aktuelni ministar nikako neće pristati da bude ministar. Policija je organ u sastavu ministarstva”, poručio je Brajović.

On je, nakon što Milutin Simović (DPS) najavio amandmansko djelovanje na tekst zakona, kojim bi se obezbijedila dodatna operativna nezavisnost UP, rekao da neće prihvatiti ništa što suštinski zadire u predloženo rješenje.

“Ne može se amandmanima mijenjati suštinski koncept zakona. Naravno, može, ali to izlazi iz nekog okvira koalicione politike ili bilo kakvog odnosa i prema tome se zauzimaju određeni stavovi”, kazao je Brajović.

On, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje Vasilija Laloševića (SNP) o tome treba li direktor UP da bude policajac ili političar.

“Ja kad odgovaram na vaša pitanja, odgovaram na nešto što mislim da hoću da odgovorim”, našalio se Brajović, navodeći da će možda iz DPS-a amandmanski djelovati u tom smislu.

SDP prije tri godine stopirao zakon

Ministar je kazao da je prilikom pravljenja zakona razmišljao o tome da direktor ima petogodišnje iskustvo na poslovima policije, bezbjednosti ili pravosuđa, ali da je prevladala odredba “na rukovodećim mjestima u državnoj upravi”.

Raško Konjević (SDP) kazao je da predloženi zakon ne bi trebalo posmatrati sa aspekta personalnih rješenja za određene funkcije, dok je Mehmed Bardhi (DS) pozdravio vraćanje UP pod okrilje MUP-a, ukazujući na slabu zastupljenost manjinskih naroda u državnim organima.

Odbor se pozitivno izjasnio i o izmjenama zakona o odbrani, prema kojima se obezbjeđuje pravni okvir za razvijanje vojno-obavještajnih, kontraobavještajnih i bezbjednosnih sposobnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Nakon što je Borislav Banović (SDP) saopštio da će njegova stranka podržati predložene izmjene, Predrag Bulatović (SNP) podsjetio je da je upravo SDP prije skoro tri godine stopirala takav zakon, uz obrazloženje da je Crna Gora mala da bi imala dvije bezbjednosne agencije.

Bonus video: