Spremni za početak pregovora

Ambasadori su ukazali da je potrebno raditi na podizanju svijesti javnosti o značaju ulaska u Sjeverno-atlantski savez i benefita koje članstvo u toj organizaciji donosi državi
0 komentar(a)
Lukšić i Ambasadori država članica NATO, Foto: Gov.me
Lukšić i Ambasadori država članica NATO, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.02.2012. 14:59h

Crna Gora je spremna za početak pregovora i fokusirana je na aktivnosti koje će institucije i društvo učiniti zrelijim, a životni standard građana boljim i kvalitetnijim, rekao je premijer Igor Lukšić u razgovoru sa ambasadorima država članica NATO-a.

Kako je saopšteno, Lukšić je informisao sagovornike o ekonomsko–političkoj situaciji u Crnoj Gori i prioriteima u pogledu ekonomsko-socijalne politike i evropskih i evroatlantskih integracija.

Lukšić je podsjetio na reformske procese i na aktivnosti koje su sprovedene u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU i NATO.

Kako se navodi u saopštenju, Lukšić je napomenuo da je podrška zemalja članica od suštinske važnosti za dalje integracijske procese.

"Otvaranje pregovora sa EU pozitivno će uticati i na ispunjavanje obaveza Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija. Crna Gora spremno očekuje početak pregovora, fokusirani smo na aktivnosti koje će crnogorske institucije i društvo učiniti zrelijim, a životni standard građana boljim i kvalitetnijim", kazao je Lukšić.

On je istakao da je Crna Gora posvećena daljem ispunjavanju obaveza i dostizanju punih NATO standarda u svim oblastima u okviru evroatlantskih integracija.

"Posebnu pažnju ćemo posvetiti pitanjima koja obuhvataju političko-ekonomska i vojno-odbrambena i bezbjednosna pitanja", naveo je Lukšić.

U saopštenju se navodi da ambasadori država članica NATO-a podržavaju integracione procese Crne Gore. Oni su pozitivnim ocijenili reforme, „koje su potvrda jasne posvećenosti članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ambasadori su ukazali da je potrebno raditi na podizanju svijesti javnosti o značaju ulaska u Sjeverno-atlantski savez i benefita koje članstvo u toj organizaciji donosi državi.

Premijer i ambasadori NATO-a razgovarali su i o ekonomskim izazovima u periodu globalne krize, ocjenjujući da je neophodno nastaviti sa sprovođenjem ekonomskih mjera i reformi koje će u dugoročnom periodu obezbijediti ekonomsku i socijalnu stabilnost.

Bonus video: