Turčinović: Crna Gora da se zainteresuje za "crne tačke" u administraciji

Prema njegovim riječima, “administrativni kapaciteti" je pojam koji ga je nervirao u procesu pregovora Hrvatske sa EU
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 12:28h

Ambasador Hrvatske Petar Turčinović preporučio je Crna Gora treba da se zainteresuje koje su kritične, “crne tačke” u administrativnim kapacitetima.

Turčunivić je, govoreći na okruglom stolu koji je organizovao Evropski pokret zu Crnoj Gori, a povodom predstavljanja studije “Administrativni kapaciteti i Nacionalni plan za crnogorsku evropsku integraciju”, kazao da je “Crna Gora mala i nema kadrova za bacanje lopatama”.

“Kod nas se na administrativne kapacitete gleda na to da li nešto imamo ili nemamo. Što se prije suočite sa time da nije presudan broj zaposlenih nego njigov kapacitet, prije ćete sastaviti institucije, koje će raditi ono najbolje za zemlju. Ako je menadžment neadekvatan, ako motivacija zaposlenih nije dobra, onda će rezultati biti manji u odnosu na ono što zahtijeva EU”, rekao je Turčinović.

Prema njegovim riječima, “administrativni kapaciteti" je pojam koji ga je nervirao u procesu pregovora Hrvatske sa EU.

“Taj termin nije precizno definisan i različite institucije ga različito tumače. Zavisno od toga koju institituciju pitate, reći će da su njihovi administrativni kapaciteti i rezultati dobri u odnosu na uslove u kojima rade. Međutim birokatija EU ima drugačije mišljenje o značenju tog pojma, što zavisi od pojedinih sektora. Koliko je oblasti toliko je i tumačenja tog pojma. Pregovarači su često bili zatečeni sa pitanjima, komentarima u vezi sa administrativnim kapacitetima u pojedinim oblastima. Taj pojam zavisi od očiju procjenjivača, ali standard koji treba postići u određenim oblastima se ne završava članstvom u EU”, rekao je Turčinović, dajući za to primjer Latvije “u čije administrativne kapacitete EU još ulaže iako je ta država postala članica Unije”.

Cilj studije, na kojoj je radila koalicija NVO “Euroblok” (Evropski pokret, Centar za monitoring i Institut “Alternativa”), bio je da se istraži stepen ispunjenosti kratkoročnih i srednjoročnih prioriteta u vezi sa administrativnim kapacitetima što treba da ispune crnogorske institucije.

Generalni sekretar Evropskog pokreta Momčilo Radulović kazao je da je studija pokazala da u institucijama postoji nepotizam, a da su problemi i “niske plate službenika, izostanak primjene zakonskih odredbi o ocjenjivanju njihovog rada, kao i sistema nagrađivanja i napredovanja”.

“Fale jake administrativne inspekcije, dok je u pojedinim institucijama nedovoljan broj zaposlenih. Kako je zbog ekonomske krize u državi malo sredstava za poboljšanje ove oblasti, neophodno je tražiti što je moguće više donatorsku podršku iz fondova EU. Evropski pokret predlaže osnivanje posebnog fonda za evropsko obrazovanje službenika.

“Fale jake administrativne inspekcije, dok je u pojedinim institucijama nedovoljan broj zaposlenih"

Fond bi se finansirao iz budžeta Crne Gore, fondova EU i na osnovu bilateralnih donacija članica Unije, te privatnih stranih fondova”, preporučio je Radulović.

On je ocijenio da je “neophpodno preduzeti jačanje kapaciteta svakog Ministarstva i drugih organa u vezi sa poznavanjem engleskog i drugih jezika EU od strane zaposlenih”.

“Ovi kursevi moraju biti dio radnih obaveza i moraju se sprovesti na detaljno planiran i intezivan način”, zaključio je Radulović.

Galerija

Bonus video: