NOVA očekuje pomirenje DPS i SDP

Prema njegovim riječima, izbori bi mogli da se koriste za prikrivanje činjenice da ne postoji politička volja za borbu protiv „krupne“ korupcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 12:37h

Vladajućoj koaliciji se ne izlazi na izbore, smatra potpredsjednik Nove srpske demokratije Goran Danilović i očekuje da se Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), zbog sukoba oko duga Kombinata aluminijuma Podgorica, pomire na neprincipijelan način.

Danilović je rekao da će vlast naći modalitet po kome će SDP „navodno ostati principijelna“ a premijer Igor Lukšić dobiti podršku za svoje rješenje problema Kombinata aluminijuma (KAP).

Danilović smatra da se vladajućoj koaliciji ne izlazi na izbore.

Danilović je pojasnio da kompromisno rješenje možda bude i da glasanje o povjerenju Vladi vladajuća većina ne stavlja na dnevni red.

Danilović je pojasnio da kompromisno rješenje možda bude i da glasanje o povjerenju Vladi vladajuća većina ne stavlja na dnevni red.

„Navikli su nas da se iz nekih situacija gdje se može pomisliti da će se dogoditi čudo izađemo tako što se ne dogodi ništa. Vjerujem da je to malo medijsko prepucavanje“, kazao je on.

Danilović je naveo da bi želio da je sukob oko KAP-a suštinsko razilaženje jer bi, kako je dodao, to značilo da sistem počinje da funkcioniše i da se neke stvari ne opraštaju. „A istovremeno se plašim da od toga neće biti ništa“.

PZP: Sukob izazvan da bi bio smijenjen Lukšić

Sukob u vladajućoj koaliciji, u vezi sa vraćanjem duga Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), izazvan je da bi bio smijenjen premijer Igor Lukšić, ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je kazao da je sukob u vladajućoj koaliciji, izazvan i da bi, kako je naveo, "Vlada platila privatne obaveze od 300 miliona EUR predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića prema Rusima".

Medojević je rekao da će sudbina Vlade i eventualno raspisivanja vanrednih izbora zavisiti od Đukanovića i predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića.

„Da li će se napraviti nova Vlada ili će biti raspisani izbori zavisi od procjena lidera SDP-a i DPS-a Ranka Krivokapića i Mila Đukanovića“, kazao je Medojević agenciji MINA

Prema njegovim riječima, izbori bi mogli da se koriste za prikrivanje činjenice da ne postoji politička volja za borbu protiv „krupne“ korupcije.

Krivokapić je birao Mila

Medojević je kazao da Vlada nije pokazala volju da ispuni uslov Evropske unije da se pokažu vidljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Potpuno je svejedno, iako bude izbora, očigledno je da vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić ne može da odgovori obavezama iz evropske agende“, ocijenio je Medojević.

Borba protiv korupcije, kako je naveo, ne bi se desila bez međunarodnog pritiska ni u slučaju Hrvatske, kada je predsjednik vladajuće stranke napustio vlast.

„Moguć je međunarodni pritisak da Đukanović napusti i partiju, ali je pitanje da li Lukšić može da bude Jadranka Kosor da sprovede reforme i smijeni tužioca, da napravi vertikalu za borbu protiv oranizovanog kriminala“, kazao je Medojević.

On smatra da kod Lukšića ne postoji politička volja za borbu organizovanog kriminala, i da „ulazimo u ozbiljnu neizvjesnost, sve zbog očuvanja pozicije Đukanovića“.

„Krivokapić je ranije imao priliku da bira između Mila (Đukanovića) i Crne Gore i on je uvijek birao Mila. Mislim da će se ta priča nastaviti na štetu građana“, zaključio je Medojević.

Galerija

Bonus video: