Odbor nije za skidanje imuniteta poslanici DPS-a

„Moramo se međusobno više braniti, jer je na poslanika kidisalo i kuso i repato", kazao je Milorad Vuletić
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 13:34h

Administrativni odbor predložiće Skupštini da ne skine imunitet poslanici DPS-a Ljubici Aranitović, radi vođenja krivičnog postupka po privatnoj tužbi NVO Alternativa iz Pljevalja zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja u vrijeme dok je bila direktorica Biroa rada.

Predsjednik odbora Radivoje Nikčević (DPS) kazao je da će se založiti za skidanje imuniteta kad god nadležni državni organ zatraži pokretanje krivičnog postupka zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

„U konkretnom slučaju, osnovno tužilaštvo u Pljevljima je odbacilo krivičnu prijavu, a onda je predsjednik NVO Alternativa podnio privatnu tužbu“, rekao je Nikčević.

Velizar Kaluđerović (SNP) kazao je da nema dovoljno informacija o konkretnom slučaju, zbog čega bi trebalo zatražiti dodatne podatke kako bi odbor zauzeo stav.

„Predlažem da zastanemo sa procedurom odlučivanja i da od Zavoda za zapošljavanje zatražimo neophodne informacije. U ovom momentu nemamo dovoljno informacija kako bi digli ruku za skidanje imuniteta“, rekao je Kaluđerović, što je bilo neprihvatljivo Miloradu Vuletiću (DPS).

DPS: Na poslanika kidisalo i kuso i repato

Uvjeren da je tužba politički motivisana Vuletić je rekao da u prilog njegovoj sumnji ide činjenica da je tužba pokrenuta odmah pošto je Aranitovć postala poslanica.

„Moramo se međusobno više braniti, jer je na poslanika kidisalo i kuso i repato. Neće se zakasniti ako se sačeka godina dana do isteka mandata Aranitovć“, rekao je Vuletić.

Član odbora iz redova PzP-a Koča Pavlović primijetio je da je krivično djelo koje se Aranitović stavlja na teret počinjeno znatno prije nego što je ona postala poslanik.

Odbor je raspisao i javni oglas i dao rok od 15 dana za imenovanje dva člana savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, a klubovi poslanika moraće do 20.februara da predlože kandidate za osam članova Upravnog odbora Fonda za manjine.

Nakon toga Emilo Labudović (Nova) zapitao se da li to treba raditi prije nego radna grupa ponudi koncept budućeg rada Fonda.

„Fond mora da donese određene odluke u protivnom će to voditi njegovom samoukidanju. Bilo bi dobro da omogućimo da Fond funkcioniše u skladu sa zakonom“, rekao je Rifat Rastoder (SDP), što je podržao i Pavlović, navodeći da bi članove UO trebalo obavezati da ne idu sa raspodjelom sredstava dok radna grupa ne izađe sa novim modelom.

Administrativni odbor je odlučio da bivši poslanici DPS-a Zarija Franović i Vladan Vučelić, u skladu sa zakonom, imaju pravo na zaradu po prestanku funkcije još godinu dana, dok je bivši poslanik SNP-a Milisav Ćorić, koji je imenovan za sekretara Državne izborne komisije zatražio od odbora da mu se odredi zarada jer će tu funkciju profesionalno obavljati.

Galerija

Bonus video: