Medojević: Lukšić da pozove Vučinića na odgovornost

Za sve što sam rekao imam političke dokaze. Nisam ni istražitelj ni tužilac. Moje podatke niko nije demantovao, a sve se može provjeriti.
64 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2012. 12:17h

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević uputio je pismo premijeru Igoru Lukšiću povodom, kako je ocijenio, „zabrinjavajućeg, protivustavnog i nezakonitog djelovanja grupe oficira Vojske Crne Gore koji su svojim javnim saopštenjima za medije prekršili Zakon o vojsci“, a nakon njegove izjave da u Crnoj Gori postoji paralelna tajna služba koju kontrolišu predsjednik DPS-a Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova Milan Roćen, u kojoj rade bivši vojni obavještajci.

Medojević je apelovao na Lukšića da pozove na odgovornost ministra odbrane Bora Vučinića zbog sumnji da je prilikom zapošljavanje više oficira pripadnika Vojno-obavještajne i Vojno-bezbjednosne agencije bivše Vojske Srbije i Crne Gore i SRJ kršio zakon i da nije poštovao procedure i rezultate bezbjednosnih procjena.

Poručujući da obraćanje oficira javnosti potvrđuje njegovu tezu da u bezbjednosnom sektoru Crne Gore vlada haos, Medojević je rekao kako očekuje od Lukšića da reaguje.

„Ja sam vršeći svoju ustavnu i zakonsku funkciju demokratskog i civilnog nadzora sektora bezbjednosti i odbrane javnost upoznao sa mojim saznanjima o određenim krupnim propustima prilikom angažovanja jednog broja obavještajaca bivše Vojske Srbije i Crne Gore koji nijesu imali bezbjednosnu procjenu ANB-a, a stupili su na dužnost na bezbjednosnim poslovima“, rekao je Medojević.

Politički dokazi

Podsjećajući da su neki od njih ostali vojno-diplomatski predstavnici Crne Gore u misijama u Berlinu i NATO, Medojević je kazao da je vjerovatno bilo pritisaka na ministra odbrane Bora Vučinića da zaposli obavještajce koji su radili na poslovima u Vojsci SCG.

„Za sve što sam rekao imam političke dokaze. Nisam ni istražitelj ni tužilac. Moje podatke niko nije demantovao, a sve se može provjeriti. Nijesam imao komunikaciju sa tužilaštvom, a niko ne pita jesu li moje informacije tačne, nego odakle meni te informacije“, rekao je Medojević.

Uvjeren da je presedan da uniformisana lica iznose svoje stavove i da javno polemišu, on je rekao da je grupa oficira nagovorena da reaguje, jer ministar Vučinić nije reagovao.

„Oni ne mogu javno da polemišu sa poslanicima i članovima Odbora za bezbjednost i odbranu, niti davati bilo kakve ocjene i stavove. Oficiri su dužni da poštuju parlament i poslanike kao izvorne suverene države kojoj služe“, rekao je Medojević.

Medojević je kazao i da će predstavnike NATO saveza, gdje je uputio poziv za prijem i dobio pozitivan odgovor, upoznati sa stanjem u bezbjednosnom sistemu Crne Gore, koje je, kako je ocijenio, neprihvatljivo.

On je pozvao Vučinića i da ne prihvata dužnost direktora ANB-a dok istraga koja bi trebalo da se napravi ne odgovori na pitanje da li je on ignorisao procjene ANB i u strukture vojske primio bivše obavještajce Vojske SRJ i SiCG.

„Bilo bi dobro da i Lukšić povuče do tada predlog za imenovanje Vučinića za direktora ANB, a dovoljno je razloga i da Vučinić odbije tu funkciju i podnese ostavku“, zaključio je Medojević.

Bonus video: