Božović i kolege ušli u Vojsku bez dozvole Markovića

Zoran Božović, Zoran Bošković, Miodrag Đukanović, Darko Burić i Vladislav Vlahović demantovali su da rade za paralelnu tajnu službu
404 pregleda 0 komentar(a)
vučinić marković, Foto: Arhiva Vijesti
vučinić marković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2012. 08:22h

Agencija za nacionalnu bezbjednost je 2006, prilikom bezbjednosnih provjera izrazila “rezervu” u vezi sa prijemom nekolicine bivših obavještajaca Vojske SCG u novoformiranu crnogorsku vojsku, saznaju “Vijesti”.

Bezbjednosnu provjeru, za vrijeme mandata Duška Markovića na čelu ANB-a, nije prošao sada major Zoran Božović, kojeg je Nebojša Medojević optužio da rukovodi paralelnom tajnom službom za potrebe Mila Đukanovića i Milana Roćena.

ANB je bila rezervisana i po pitanju daljeg angažmana u crnogorskoj vojsci pukovnika Vladislava Vlahovića, pukovnika Zorana Boškovića, potpukovnika Darka Burića, potpukovnika Dražena Božovića, potpukovnika Miodraga Đukanovića, te podoficira Željka Dulovića i Željka Rakočevića.

Riječ je o provjerama koje su sprovođene tokom 2006. godine, kada se tek formirala Vojska Crne Gore.

“Iako nijesu prošli bezbjednosne provjere, sve te oficire je ministar odbrane Boro Vučinić primio u službu u crnogorskoj Vojsci. I dalje su aktivni i to na visokim pozicijama”, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Riječ je o provjerama koje su sprovođene tokom 2006. godine, kada se tek formirala Vojska Crne Gore. To je standardna procedura koju moraju da prođu svi pripadnici vojske koji će biti angažovani na specifičnim dužnostima.

Samo osobe koje prođu bezbjednosne provjere mogu ispuniti uslove za primjera radi, vojnu diplomatiju ili bezbjednosne poslove. Bezbjednosnoj provjeri podvrgnuti su svi pripadnici 3. centra Vojno-obavještajne agancije (VOA) i 5. centra Vojno-bezbjednosne agancije(VBA), koje su bile vojna obavještajna i kontra-obavještajna služba vojske bivše SCG.

Zoran Božović, Zoran Bošković, Miodrag Đukanović, Darko Burić i Vladislav Vlahović demantovali su da rade za paralelnu tajnu službu, dok je Ministarstvo odbrane saopštilo da Medojevićeve tvrdnje treba da provjeri državni tužilac.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: