Crnogorska partija traži imenovanje tumača za crnogorski jezik

"Ovakvim postupanjem Višeg suda u Subotici, koje je suprotno i Ustavu i zakonima Republike Srbije, otežan je rad opštine Mali Iđoš"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 17:13h

Crnogorska partija uputila je Ministarstvu pravde Republike Srbije zahtjev za hitno postupanje po zakonu, informišući ministarku Snežanu Malović da Viši sud u Subotici ignoriše potrebe opštine Mali Iđoš koja mu se krajem decembra 2010. godine pismeno obratila sa zahtjevom da kao nadležni organ inicira imenovanje dva stalna sudska tumača za crnogorski jezik.

U zahtjevu CP se između ostalog navodi da, uprkos tome što je od obraćanja proteklo više od 13 mjeseci, stalni sudski tumači za crnogorski jezik nijesu imenovani.

“A po našem saznanju ni postupak nije pokrenut. Ovakvim postupanjem Višeg suda u Subotici, koje je suprotno i Ustavu i zakonima Republike Srbije, otežan je rad opštine Mali Iđoš i drastično su povrijeđena manjinska prava crnogorske nacionalne zajednice, koja su joj garantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Obaveštavajući Vas o postojećoj situaciji očekujemo reakciju u okviru Vaših nadležnosti, kako bi se u što kraćem roku otklonila ova neprijatna situacija kršenja prava crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji od strane Višeg suda u Subotici“, navodi se u saopštenju CP.

Naime, crnogorski jezik je u opštini Mali Iđoš uveden u službenu upotrebu decembra 2010. godine. “

Da bi opština Mli Iđoš dobila zvanične sudske tumače potrebno je da predsjednik Višeg suda u Subotici dostavi Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice zahtjev za raspisivanje oglasa za postavljanje stalnih sudskih tumača to jest stalnih sudskih prevodilaca”, zaključuju iz CP.

Bonus video: