Zataškavaju prisluškivanje stranih diplomata

“Vijesti” su u decembru, na osnovu informacija iz više diplomatskih izvora, objavile da su partnerske države tražile smjenu Jokovića zbog prisluškivanja njihovih diplomata
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 19:08h

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić kazao je da u izvještaju NATO-a o napretku Crne Gore u učešću u MAP za 2011. godinu nije bilo nijedne informacije da su crnogorske bezbjednosne službe prisluškivale strane ambasadore u Crnoj Gori.

On je, nakon zatvorene sjednice na kojoj je sprovedeno kontrolno saslušanje direktora ANB-a Vladana Jokovića i ministra vanjskih poslova Milana Roćena, kazao da je plasiranje informacija u medijima o prisluškivanju stranih diplomata "u suštini bilo u fokusu političkih profita".

Lider PzP-a Nebojša Medojević, međutim, naglasio je da u tom izvještaju, u dijelu koji se tiče bezbjednosti komunikacija i podataka koje NATO razmjenjuje sa bezbjednosnim službama, postoji “ozbiljna rezerva i ocjena da to nije po standardima NATO”.

Svima je jasno da je integritet crnogorskog bezbjednosnog sistema ugrožen”, ocijenio je Medojević

On je kazao da u nijednom izvještaju zemlje kandidata nije stajala takva informacija:

"Ja vam zbog obaveza koje imam ne mogu citirati taj dio izvještaja, ali mislim da je iz mog izlaganja jasno o čemu se tu radi".

"Vijesti" su u decembru, na osnovu informacija iz više diplomatskih izvora, objavile da su partnerske države tražile smjenu Jokovića zbog prisluškivanja njihovih diplomata. Prema tim izvorima, prisluškivanje je počelo 2010, dok je na čelu ANB-a bio Duško Marković, a nastavljeno je i tokom 2011.

Medojević: U Crnoj Gori postoje dvije paralelne bezbjednosne strukture

Medojević je uvjeren i da u Crnoj Gori postoje dvije paralelne bezbjednosne strukture, od kojih se “jedna formalno zove ANB”, dok “druga očigledno radi za vrh režima”.

"Ima tehniku, resurse i možete zamisliti kako se zloupotrebljava i u koje svrhe se koristi i ko je predmet mjera tajnog nadzora od te službe", rekao je Medojević, dodajući da je o tome obavijestio svoje saradnike iz NATO-a.

"Izvještaj je rađen u junu prošle godine, nakon čega je došlo do afere listing. Svima je jasno da je integritet crnogorskog bezbjednosnog sistema ugrožen”, ocijenio je Medojević.

Ističući da postoji problematičan odnos crnogorskih službi kad je u pitanju bezbjednost podataka, Medojević je kazao da postoje određeni sukobi unutar bezbjednosnih službi i političko-kriminalnih struktura koje žele da službe bezbjednosti stave pod svoju kontrolu i sačuvaju svoje pozicije.

Lalošević: Joković i Veljović da objasne razloge smjene

Vasilije Lalošević (SNP) rekao je da insistira na održavanju sjednice Odora za bezbjednost gdje će Joković i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović objasniti razloge njihove smjene.

“Da objasne koji je to bezbjednosni milje u Crnoj Gori bio toliko presudan da se oni pomjere sa svojih mjesta”, kazao je Lalošević.

Očekujući da se ta sjednica održi uskoro, on je rekao da bi u narednom periodu trebalo obići Agenciju za zaštitu ličnih podataka, kako bi se vidjelo ko čuva podatke u Crnoj Gori.

Vasilije Lalošević

On je kazao i da je od Medojevića dobio izvinjenje, nakon što je lider PzP-a na prethodnoj sjednici Odbora optužio svih 13 članova tog skupštinskog tijela da su, navodno, oni davali podatke medijima.

“On nije mislio ni na kog od nas članova Odbora”, pojasnio je Lalošević.

Odbor je, rekao je Nuhodžić, većinom glasova zaključio da će u narednom periodu redovno razmatrati izvještaje o napretku Crne Gore u Akcionom planu za članstvo u NATO, napominjući da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u oblasti odbrane i bezbjednosti, “uz date preporuke čija je primjena neophodna za dostizanje NATO standarda”.

Gdje je završila savremena vojna tehnika za nadzor?

Uvjeren da je opozicija pod mjerama tajnog nadzora, Medojević je rekao da od bezbjednosnih službi nije dobio odgovor postoji li u Crnoj Gori tehnika koju je nekada koristio Treći centar Vojnoobavještajne agancije Vojske Jugoslavije.

“Radi se o najsavremenijoj tehnologiji za prisluškivanje razgovora koja je volšebno nestala. Nema je u bilansima Vojske Crne Gore, ni Srbije, nema je u bilansima i inventaru ANB i postoji sumnja da neko, dovoljno moćan u vrhu režima, privatno i potpuno nelegalno koristi tu tehniku i prisluškuje sve nas za koje procijeni da ima interes. Nisam dobio odgovor gdje je ta oprema, što navodi na sumnju da postoje paralelne bezbjednosne strukture koje krše elementarna prava građana”, rekao je Medojević.

Galerija

Bonus video: