Konjević: Formirati poseban skupštinski Odbor za EU

Miodrag Vuković smatra da je Nacionalni savjet za evropske integracije (NSEI) ispunio svoju ulogu u procesu pregovaranja
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2012. 12:12h

Crnogorski parlament u pregovaranju sa Evropskom unijom (EU) mora imati značajno mjesto, a formiranje posebnog skupštinskog Odbora koji bi pratio taj proces je najbolji model, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.“Važnije je da rad tog Odbora oslobodimo dnevne politike i posvetimo državnim interesima nego ko će biti na njegovom čelu“, kazao je Konjević agenciji MINA.Važno je,kako je naveo, da to tijelo bude funkcionalno i da pruži valjan doprinos kvalitetu i dinamici pregovora. Konjević smatra da će dalji napredak u integracijama zavisiti od dobrog rada svih institucija i podsjeća da je obaveza parlamenta da sprovodi efikasan nadzor.

“Uloga parlamenta u dijelu kontrole i nadzora rada izvršne vlasti biće pojačana i to će predstavljati dodatnu obavezu u postizanju rezultata u nizu oblasti za koje postoje preporuke evropskih partnera“, pojasnio je on.Prema njegovim riječima,ulazak u EU i NATO ne smije biti samo zadatak vladajućih partija, već taj proces treba biti podržan i od opozicionih partija, ”bez obzira na njihovu političku prošlost”.“Vjerujemo da ćemo u procesu pregovaranja imati konstruktivnu podršku opozicionih partija. Moramo se više posvetiti državnim a manje parcijalnim partijskim interesima”,kazao je Konjević.

Vuković: NSEI svoje odradioPredsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković smatra da poslovničkim intervencijama treba proširiti broj radnih tijela koja će se baviti evropskim integracijama.“Posao evropskih integracija bi trebalo da iznesu Odbor koji bi pratio proces pregovaranja i postojeće parlamentarno radno tijelo za međunarodne odnose i evrospke integracije”, kazao je on agenciji MINA.Vuković smatra da je Nacionalni savjet za evropske integracije (NSEI) ispunio svoju ulogu u procesu pregovaranja i da je svejedno da li ga treba transformisati ili ukinuti, “to je samo forma”.

Prema njegovim riječima, NSEI nema nikakve mogućnosti da se uvede u proces.Za Vukovića je prihvatljivo da na čelu novog Odbora koji bi nadgledao pregovarački proces bude predstavnik opozicije.“To smo prihvatili i kada je formiran NSEI, dali smo prvo jednom pa drugom lideru opozicije. Ništa tu nije problematično sve je stvar dogovora”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: