Zećane obasipaju obećanjima

U izbornim programima su i izgradnja fabrike za preradu voća i povrća, zelene pijace, saobraćajnica...
155 pregleda 0 komentar(a)
Golubovci, Foto: Boris Pejović
Golubovci, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2018. 18:58h

Dobijanje statusa samostalne opštine, završetak sportske dvorane u Beglacima, uspostavljanje Fonda za talentovane osnovce, srednjoškolce i studente, izgradnja fabrike za preradu voća i povrća i tržnice sa zelenom pijacom, su samo neka od obećanja kojima nosioci šest izbornih lista u Opštini Golubovci pokušavaju da pridobiju glasače.

Nosilac liste “Aleksa Bečić - Dritan Abazović - Zeta za 21. vijek-Demokrate-URA”, Luka Krstović obećava da će Zeti vratiti “otetih 7.000 hektara najvrednijeg zemljišta na kome se nalaze Aerodrom, Plantaže i KAP”. On je kazao da je “vrijeme da Zeta postane jedna od najrazvijenijih opština u Crnoj Gori, samostalna i finansijski održiva”.

“Za to postoje svi relevantni preduslovi, od prirodnih i privrednih, do demografskih, sportskih i kulturnih”, kazao je Krstović.

On je istakao da će redovno posjećivati sve mjesne zajednice i da će u Zeti svakog dana u godini biti aktivno neko gradilište, a ne samo nekoliko mjeseci pred izbore.

Nosilac koalicione liste DF-a i SNP-a pod sloganom “Svi za samostalnu Zetu”, Mihailo Asanović, istakao je da u izbornom programu potenciraju dobijanje statusa samostalne opštine Zeta koju će činiti devet katastarskih opština, “kako bi našem području pripalo oko 9.000 hektara najvrednijeg zemljišta oduzetog 1957. godine”.

Zećanima obećavaju i izgradnju sportskog centra sa pratećim sadržajima, izgradnju putne infrastrukture, dok će od firmi koje posluju u Zeti tražiti da kroz utvrđivanje obavezne kvote zapošljavaju mlade ljude iz Zete.

"Zeta se mora ravnomjerno razvijati"

Nosilac liste “Za dobro građana Golubovaca - Pobjednički! DPS - Milo Đukanović”, Dušan Radonjić, je ocijenio da su kroz dosadašnji rad, dokazali da su zaslužili punu podršku stanovnika Zete.

“Pred nama je period tokom kog ćemo prije svega testirati zakonska rješenja koja nam daju status privilegovane opštine u okviru glavnog grada što treba dodatno da ubrza razvoj ovog područja ogromnih potencijala, stvori nova radna mjesta i poboljšan standard svih građana”, kazao je on.

Ukoliko procijene da novi status i povećane ingerencije ne generišu i novi kvalitet života građana, Radonjić je kazao da imaju “otvoren put da bolji kvalitet života traže u izvorno njihovoj ideji od prije deceniju i više, odnosno, samostalnoj opštini Zeta”.

Obećao je da će u 2018. godini završiti započetu Srednju stručnu školu, drugu fazu obilaznice oko Golubovaca... U narednom periodu planiraju da izgrade centralno gradsko groblje, glavnu gradsku ulicu sa trgom, saobraćajnicu „Velji put“...

Nosilac liste “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Zetu”, Saša Popović, kazao je da su kroz intenzivne razgovore sa građanima Zete osluškivali njihove potrebe i na osnovu toga koncipirali izborni program. Njegova suština je “da Zeta može i mora biti bolje i kvalitetnije mjesto za život i da benefiti njenog razvoja ne smiju biti privilegija pojedinaca, već moraju biti ravnomjerno raspoređeni i svima dostupni”.

SD, između ostalog, Zećanima obećava kvalitetniji gradski prevoz sa obnovljenim voznim parkom, rekonstrukciju i izgradnju nove sekundarne vodovodne mreže, uspostavljanje Fonda za talentovane osnovce, srednjoškolce i studente.

"Da sportski talenti ne odlaze"

Nosilac liste “SDP-DEMOS-Slobodni građani” Nebojša Matović, istakao je da će se zalagati da se srednjoškolcima obezbijedi besplatan đački prevoz do Podgorice.

“Završićemo projekat sportske dvorane kako bismo spriječili da nam mladi sportski talenti odlaze, umjesto da njihove medalje budu ponos naših sportskih klubova”, kazao je Matović.

On je kazao da će se zalagati da teret povezivanja na vodovodnu mrežu bude obaveza opštine, a ne građana.

“Poljoprivredna dobra koja mukotrpno uzgajamo, boreći se protiv suša i poplava, u mnogim slučajevima propadaju, jer ni do danas opština Golubovci nema svoj distributivni centar i uređenu tržnicu, gdje bi naši poljoprivrednici ta dobra mogli da plasiraju”, istakao je Matović.

Nosilac izborne liste “Ujedinjena Crna Gora - Goran Danilović - Ozbiljni ljudi za ozbiljni grad”, Petar Brajović, ocijenio je da je prioritet programa UCG unapređenje poslovnog ambijenta i unapređenje poljoprivrednih i stočarskih domaćinstava.

On je istakao da će posebnu pažnju posvetiti mladim ljudima, mladim bračnim parovima i svima koji svoju budućnost žele da vežu za Zetu i Golubovce.

“Obezbijedićemo kulturno-društveni sadržaj, kojim ćemo unaprijediti i ponudu Golubovaca...”, kazao je on.

Za domaćine zelena pijaca i fabrika za preradu voća i povrća

Predstavnici izbornih listi obećavaju i bolji razvoj poljoprivrede u Zeti.

Krstović je istakao da će se Zeta prepoznavati po fabrici za preradu i čuvanje voća i povrća u Matagužima, pijaci u Golubovcima, hiljadama hektara zasađenih povrtlarskim, ratarskim i voćarskim kulturama.

“Izgradnja fabrike za preradu voća i povrća bi obezbijedila zapošljavanje određenog broja ljudi, i što je još bitnije, naši proizvođači bi imali siguran otkup svojih proizvoda”, kazao je Asanović.

Izgradnju tržnice sa zelenom pijacom najavio je i Radonjić. Popović je takođe najavio izgradnju moderne pijace, otkup tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda, beskamatne kredite...

Brajović je istakao da se opština mora staviti u službu građanima i da otkup dobara sa zetskih domaćinstava mora postati “kontinuirana i stabilna stvar”.

“Zalagaćemo se da Golubovci, kao i druge uređene opštine, napokon dobiju objekte gdje će naši proizvođači moći da pod povoljnim uslovima plasiraju svoje proizvode”, istakao je Matović.

Boriće se za zaštitu životne sredine

Nosioci odborničkih lista kao bitne stavke u programu navode i zaštitu životne sredine u Zeti.

“Sa jednakim žarom i aktivizmom borićemo se protiv novih izvora zagađivanja ovog najljepšeg dijela Crne Gore i protiv bespravnog i kriminalnog uništavanja naših prirodnih resursa”, kazao je Krstović.

Asanović je ocijenio da će se zalagati za zaštitu životne sredine sa posebnim odnosom prema Gornjoj Zeti, navodeći da će se suprotstaviti izgradnji kolektora, naplati ekoloških taksi od KAP-a i “ostalih zagađivača”.

Popović obećava i uređenje i sanaciju područja koje plavi Skadarsko jezero, kontrolu eksploatacije šljunka radi očuvanja vodotoka Morače i Skadarskog jezera, saniranje negativnog uticaja KAP-a na životnu sredinu i imovinu građana Zete...

Brajović je istakao da će se UCG zalagati za zaštitu životne sredine i očuvanje jezera i napraviti savremeni azil za napuštene životinje, kao i hotelsko-sportski kompleks.

Bonus video: