NEZAPOŠLJAVANJEM

Srpska lista: Država uskraćuje Srbima 30 miliona eura godišnje

"Najbolji primjer je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), gdje od 295 zaposlenih, samo je pet Srba"
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2012. 12:00h

Predsjednik Političkog savjeta Srpske liste Miroslav Vlahović kazao je da država kroz nezapošljavanje Srba u državnoj upravi i pravosudnim organima, a ekvivalentno njihovom broju izraženom na popisu, godišnje uskraćuje toj nacionalnoj zajednici blizu 30 miliona eura.

Vlahović je novinarima rekao da Srpska lista računala prosječnu platu zaposlenih u državnom aparatu na osnovu podataka Ministarstva za ljudska i manjinska prava, te broja zaposlenih u Upravi policije gdje su zastupljene sve nacionalne strukture.

“Tako smo došli do podatka da je prosječna neto plata u državnoj upravi 586 eura, te da u taj aparat broji 11.033 radna mjesta, na kojima radi samo 809 Srba, što je 7,33 odsto, iako bi im sledovala trećina tog broja.

Najbolji primjer je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), gdje od 295 zaposlenih, samo je pet Srba. Šta to ANB radi, pa Srbi ne smiju da znaju? Kako se zove organizacija dobro naoružana, radi u polutajnosti, a ne drži se zakona? Malo je ružna asocijacija, ali je istinita”, smatra Vlahović.

On je pozvao Srbe da ne budu dio nepolitičkih protesta jer “to nije njihova bitka”.

“Čim je na sceni diskriminacija Srba, a identiteska pitanja se stavljaju po strani, onda svi govore o slabom socijalno-ekonomskom položaju u državi. Tako su Srbi 2006. i 2007. godine glasali za lidera PZP Nebojšu Medojevića, koji je tvrdio da ga ne zanimaju identitetska pitanja, već isključivo bolje građana i smjena režima.

To ne smije da nam se ponovi”, kazao je Vlahović, dodajući da se “srpske parlamentarne strane uopšte ne zalažu za iskorjenjivanje diskriminacije nad Srbima”.

Preporučujemo za Vas