PORUKA

Neki bi da Crnu Goru vežu za Srbiju

Europarlamentarac Čarls Tanok tvrdi da u članicama EU ima raznih projekcija
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2012. 08:32h

Od dopisnice "Vijesti" iz Brisela

Na nacrt Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, koju je pripremio izvjestilac Čarls Tanok i u kojoj se ohrabruje Savjet EU da u junu odobri početak pregovora sa Crnom Gorom, najavljen je samo amandman grupe Zelenih. Tanok je, dan uoči isteka roka za dostavljanje amandmana, kazao “Vijestima” da poslanica Zelenih UrIike Lunaček želi istaći amandmane kojima se naglašavaju prava LGBT zajednice, kao i pitanja vezana za ekologiju i industriju.

“Nema nikakvih problema oko buduće Rezolucije. Dana 1. marta, kad će biti glasanje, ne očekujem niti veliku raspravu, niti probleme. Na Crnu Goru i dalje se gleda jako pozitivno. Preovladava impresija da je odlaganje datuma pregovora bilo politički motivisano, a ne rezultat nedovoljnog truda u ispunjavanju zadataka postavljenim sa sedam prioriteta. Očekujem i otvaranje pregovora u junu", rekao je Tanok.

Odgovarajući na pitanje može li Crna Gora biti “remorker” većim zemljama regiona, Tanok je kazao: “Možda i može,pošto je besprekorna u regionalnim odnosima. Uvijek je bila pošteni posrednik u sporovima i nalazila dobra rješenja u svim inicijativama

Odgovarajući na pitanje može li Crna Gora biti “remorker” većim zemljama regiona, Tanok je kazao: “Možda i može,pošto je besprekorna u regionalnim odnosima. Uvijek je bila pošteni posrednik u sporovima i nalazila dobra rješenja u svim inicijativama. Uspješna je i trudi se u reformama. No, ovisi od drugih da li će napredovati i od njihovih reformi. Ako povuče Srbiju tim bolje”.

On je podsjetio da njegov izvještaj, koji će nakon glasanja postati Rezolucija, pokriva trud oko reformi, ali i poziva da se dodatni napori ulože u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, modernizaciju državne uprave i bolje pravosuđe. “Pokriva takođe i ekonomiju. To je specijalno važno sada u vrijeme krize. Imate euro što je i dobro i loše u ovoj situaciji. Pred vama je penziona reforma, skidanje nepotrebnih prepreka biznisu, kako bi se stvorili uslovi za ekonomski rast. Sve je to dobro poznato Podgorici i na svemu se radi. U svemu, vi ste dobra priča. A, amandmana i neće biti veliki broj, jer su kolege poslanici ocijenili moj izvještaj uravnoteženim”, rekao je Tanok “Vijestima”.