Medojević: Ne možemo na izbore pod ovim uslovima

„Vlast je izgubila podršku međunarodnih centara moći, a i suočena je sa sve većim brojem afera u vezi sa korupcijom", smatra lider PzP-a
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 21:08h

Pokret za promjene smatra da opozicija ne bi trebalo da prihvati izbore dok se ne stvore demokratski uslovi za njihovo održavanje, dok iz Nove srpske demokratije poručuju da je vrijeme da se vlast bavi borbom protiv korupcije, kriminala i aferama u privatizaciji, umjesto priče o vanrednim izborima koje zbog “nepromijenjenog” bezbjednosnog aparata “priželjkuje” šef DPS-a Milo Đukanović.

Iz DPS-a su poručili da nema nijednog razloga za održavanje vanrednih izbora, ali su izbjegli da govore o mogućnosti da se oni održe u septembru ili oktobru ove godine.

“Vijesti” su objavile da čelnici DPS vladajuće partije i koalicije ozbiljno razmišljaju o tome da parlamentarne i predsjedničke izbore održe istovremeno u septembru ili oktobru.

Sagovornici “Vijesti” iz vladajuće koalicije naveli su da se ne bi radilo o vanrednim izborima jer bi njihovo održavanje početkom jeseni značilo samo pomjeranje roka od nekoliko mjeseci za redovne izbore, početkom 2013. godine.

Lider PzP-a Nebojša Medojević je rekao da je logično da režim razmišlja o izborima jer se nalazi u najtežoj situaciji u protekle dvije decenije.

Medojević je rekao da je logično da režim razmišlja o izborima jer se nalazi u najtežoj situaciji u protekle dvije decenije

„Izgubio je podršku međunarodnih centara moći, a i suočen je sa sve većim brojem afera u vezi sa korupcijom u samom vrhu vlasti“, rekao je Medojević agenciji MINA.

Formira se antirežimski građanski front otpora

S druge strane, kako je naveo, u Crnoj Gori se polako formira antirežimski građanski front otpora:

„Tako da je logično da vrh DPS razmišlja da te nepovoljne političke trendove sa terena koji je za njih nepoznat i opasan, prevedu na onaj gdje suvereno vladaju, a to su izbori“.

On je pojasnio da su izbori teren na kojem vrh DPS-a suvereno vlada, jer kako je rekao, kontrolom policije i državnih institucija, uz crne fondove tajkuna i organizovanog kriminala, zloupotrebom spiskova, suvereno pobjeđuju.

On smatra da su se stekli uslovi da se opozicija, u promijenjenoj političkoj klimi i uz sve izraženiji socijalni bunt građana, NVO i sindikata, kroz jasan i tvrd stav izbori za fer i demokratske izbore. Prema njegovim riječima, Božidar Vuksanović na čelu policije „garantuje da će ti izbori biti pokradeni, odnosno da će biti sprovedeni kao i dosadašnji“.

Opozicija nema pravo da napravi još jednu grešku

On je rekao da program PzP-a govori upravo o potrebi formiranja vlade koja bi bila sposobna da napravi diskontinuitet sa totalitarnim režimom i da, kroz određene reformske mjere, obezbijedi prve fer i poštene izbore.

„U svakom slučaju, opozicija nema pravo da napravi još jednu grešku i prihvati fer i demokratske izbore koje će organizovati Vuksanović sa policijom“, poručio je Medojević.

U Novoj smatraju da je obaveza Crne Gore da Briselu do juna pokaže vidljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a ne raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

“U ovom trenutku je najvažnije da saznamo odgovore ko je dobio pare od korupcije u privatizaciji Telekoma, ko se od aktuelnih političara iz vlasti ugradio prilikom privatizacije KAP-a i Željezare”, ocijenio je Vučurović koji je dodao da se poslije dobijanja eventualnog pozitivnog odgovora iz Brisela može razgovarati na temu izbora.

Vuković: Nije vrijeme za izbore

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković rekao je da Vlada ima stabilnu parlamentarnu većinu i da se na dobar način bori sa teškoćama, koje imaju i druge države.

On smatra da nije vrijeme za izbore kada se u junu očekuje početak pregovora sa EU.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović prije tri dana je ocijenio da bi u najkraćem roku trebalo održati vanredne parlamentarne izbore zbog teškog ekonomsko-socijalnog stanja, brojnih korupcionaških afera i krupnih odluka koje sredinom godine treba da opredijele evropsku budućnost države.

Galerija

Bonus video: