Izborna obećanja prijete gradskoj kasi

Nosioci lista tvrde da Podgorica ima resurse za kapitalne projekte koje najavljuju u kampanji
89 pregleda 12 komentar(a)
Demokratski front, Slaven Radunović, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, Slaven Radunović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.05.2018. 14:35h

Nosioci izbornih lista u Podgorici tvrde da predizborna obećanja nisu nerealna, iako je Glavni grad kreditno zadužen zbog projekata aktuelne uprave. Iz opozicionih partija navode da Glavni grad ima dovoljno sredstava za realizovanje novih projekata.

Nosilac liste “Sve za moj grad” Slaven Radunović tvrdi da su obećanja te koalicije ostvariva, jer se nisu bavili “megalomanskim maštarijama, koje više liče na vizuelizaciju dječjih snova, nego na izbornu ponudu”.

“U pitanju su projekti koji stručnim i ekonomičnim pristupom, u sadejstvu sa nadležnim institucijama ili nekom vrstom javno-privatnog partnerstva, mogu da budu valjano ostvareni, pogotovo kada korupcija bude istjerana iz Glavnog grada. Obećali smo da ćemo pokrenuti izgradnju prijeko potrebne gradske bolnice, kao i podgoričke gimnazije preko Morače, jer su kapaciteti postojeće odavno prevaziđeni. Izgradićemo kvalitetnu atmosfersku i putnu infrastrukturu, kako građani prigradskih naselja ne bi u dubokim čizmama hodali ulicama kada pada kiša”, tvrdi Radunović.

Iz “Koalicije za 1. vijek”, koju čine Demokrate i URA, Podgoričanima su, između ostalog, obećali veliko šetalište duž Morače i izgradnju zoološkog vrta, rekonstrukcije brojnih saobraćajnica i mostova i modernizaciju gradskog transporta, dok su iz koalicije koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), između ostalog, najavili rekonstrukciju Stadiona malih sportova, jugozapadnu obilaznicu, kao i razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture. Istovremeno, aktuelna uprava Glavnog grada se za izgradnju obilaznice od Cetinjskog puta do Zete zadužuje 15 miliona, dok je vrijednost projekta 22 miliona. Za izgradnju kolektora gradska uprava je podigla kredit od 35 miliona, dok će ukupni troškovi iznositi 50 miliona. Budžetom Glavnog grada za 2018. godinu, za otplatu dugova predviđeno je 3,6 miliona eura.

Podsjećajući da je tokom mandata Slavoljuba Stijepovića i Miomira Mugoše Glavni grad raspolagao sa milijardu eura, kandidat za odbornika “Koalicije za 21. vijek”, Luka Rakčević tvrdi da se svake godine troši oko 50 miliona eura. On smatra da to dokazuje da ima novca za sve prioritetne projekte.

“Ali i da preduslov za njihovu realizaciju mora biti smanjivanje ogromne i besmislene tekuće potrošnje koja stvara budžetske rupe”, poručuje Rakčević navodeći da je prije dolaska Stijepovića na mjesto gradonačelnika Glavni grad godišnje trošio skoro 5 miliona eura manje za zarade zaposlenih.

“Bez odlaganja ćemo prekinuti štetnu praksu prekomjerenog zapošljavanja partijskih kadrova, koja značajno opterećuje gradske finansije, kako bi se stvorili preduslovi za realizaciju važnih kapitalnih projekata. Jedan dio njih iziskuje manja sredstva, koja bi mogao obezbijediti Glavni grad kroz redovno finansiranje, dok bi se drugi morali raditi u saradnji sa državnim organima”, kazao je Rakčević.

Zbog partijskog zapošljavanja nemaju novac za pozorište

Rakčević je naveo primjer biciklističkih staza, na koje je glavni grad Crne Gore čekao pune tri decenije, a koje su se u kompletu mogle finansirati “za novac koji je utrošen za izgradnju podzemnog prolaza na Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog”.

“Da bi izgradili Gradsko pozorište grad prodaje zgradu Sale za vjenčanja jer zbog partijskih zapošljavanja i netransparentnih rashoda, nisu u stanju da finansiraju projekat od oko pet miliona eura. Projekat Jugozapadne obilaznice se finansira iz kredita, iako je strateškim planom bilo predviđeno da investiciju pokrije Monteput, a Donjogorički bulevar je „poklonila“ Vlada, prvi put u mandatu i baš u godini izbora“, ukazao je Rakčević.

Radunović spreman da kupi zemlju kod kolektora

Radunović ističe planiranu izgradnju gradskog kolektora, kako kaže, najvjerovatnije u Ponarima.

“Da bih uvjerio lokalno stanovništvo u nivo efikasnosti predviđenog postrojenja za prečišćavanje, spreman sam da kupim zemlju i pokrenem poljoprivrednu proizvodnju u njegovoj neposrednoj blizini”, poručio je on, navodeći da će građani imati besplatnu Wi-Fi internet zonu u rejonu šireg centra grada.

Iz DPS-a nijesu komentarisali da li Glavni grad ima novca za ispunjavanje njihovih izbornih obećanja.

Bonus video: