Hrvatski premijer: Reforme u Crnoj Gori biće lakše jer je mala

“Hrvatska će se zalagati za dalje integracije cijelog regiona, jer je to u našem i bezbjednosnom i finansijskom i svakom drugom interesu"
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 11:18h

Crna Gora konstantno se izdvaja od ostatka regiona u razgovorima u institucijama EU, potvrdilo je “Vijestima” nekoliko visokih i srednje rangiranih hrvatskih zvaničnika koji su počeli u Briselu da učestvuju na sastancima Evropske unije, pošto im je to omogućeno nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju i nakon pozitivnog rezultata referenduma.

Više svjetla bacio je hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je u Briselu bio u prvoj zvaničnoj inostranoj posjeti, ali je istovremeno učestvovao i na samitu EU. Potvrdio je da je sa nekim evropskim zvaničnicima i političarima razgovarao o regionu.

“Hrvatska će se zalagati za dalje integracije cijelog regiona, jer je to u našem i bezbjednosnom i finansijskom i svakom drugom interesu. Moja Vlada, takođe, neće voditi populističku politiku koja bi se zasnivala na dizanju napetostu sa susjedima”, rekao je na marginama samita.

Na pitanje “Vijesti” kakav će, u forumima u kojima će učestvovati, Hrvatska zauzeti stav prema Crnoj Gori, Milanović je odgovorio.

“Pozitivan. U redu, to kažemo za sve. Ali, u slučaju Crne Gore, posebno pozitivan. To je mala zemlja, koja će mnogo lakše i sa više fokusa izvesti reforme. To je u svakom pogledu neproblematična zemlja. Takav stav nemamo samo mi, jer se Crna Gora generalno shvata kao zemlja koja ide naprijed”, rekao je hrvatski premijer u razgovoru sa nekoliko novinara.

Hrvati nemaju pravo glasa, ali imaju pravo diskusije, s tim što će ih u Evropskoj komisiji, kada na dnevnom redu budu teme vezane za region a koje bi mogle imati veze sa Hrvatskom, zamoliti da izađu.

Isto tako, dok 1. jula 2013. godine ne postanu punopravna članica, neće ih pozivati na razgovore o proširenju. Ali, ostaje niz foruma gdje će Hrvati biti prisutni i neizbježno konsultovani kao neko ko je pri ruci i poznaje situaciju u regionu.

To se, prema našim informacijama, već dešava na srednjim nivoima. Većina razgovora vodi se oko pitanja Bosne i Hercegovine, kao i odnosa Beograda i Prištine.

Bonus video: