Nenezić: Od konsaltinga ću tek da zarađujem

Od januara sam zaposlen u firmi SES, koja se bavi projektima u oblasti zaštite životne sredine, gdje obavljam funkciju predsjednika firme
446 pregleda 0 komentar(a)
nenezic, Foto: Arhiva "Vijesti"
nenezic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.02.2012. 11:08h

Bivši ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić predsjednik je privatne firme Smart enviroment solutions (SES), koja pruža konsultantske usluge iz oblasti zaštite životne sredine koju je pokrivalo Ministarstvo koje je vodio Nenezić.

Za konsultantske usluge u toj firmi, u kojoj je Nenezić stalno zaposlen, bivši ministar juče je tvrdio da mjesečno zarađuje 1.200 eura, iako je u imovinskom kartonu napisao da je to 800 eura. On je juče pojasnio da nije do sada zaradio 14.400 eura od konsaltinga, nego da je to njegov očekivani prihod tokom ove godine.

Prema tvrdnjama predsjednika Komisije za sprečavanje konflikta interesa Slobodana Lekovića to ne znači da bivši ministar krši Zakon o sprečavanju konflikta interesa.

On je kazao “Vijestima” da Nenezić kao javni funkcioner može raditi u privatnoj firmi, ali da stalno zaposlen može biti samo na jednom radnom mjestu.

U Nenezićevom imovinskom kartonu, objavljenom na sajtu Komisije, navodi se da osim zarade u konsultantskoj firmi bivši ministar mjesečno zarađuje i 812 eura kao predsjednik Upravnog odbora JU Aerodromi Crne Gore.

Niko ne može biti zaposlen na dva mjesta

Leković tvrdi da bivši ministar u imovinskom kartonu mora pojasniti gdje je stalno zaposlen, a gdje prima honorar. On juče nije mogao da precizira da li je to u kartonu navedeno, pojašnjavajući da bi morao da se konsultuje sa stručnom službom Komisije: “Jasno je da niko ne može biti stalno zaposlen na dva mjesta”.

Prema Zakonu o sprečavanju konflikta interesa, javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa, niti izvršni direktor ili član menadžmenta u privrednom društvu. Ukoliko se to ipak desi u roku od 15 dana od dana izbora mora podnijeti ostavku na funkciju.

Ta odredba se odnosi na predsjednika države, poslanike, odbornike, predsjednike opština, predstavnike Vlade, sudske vlasti, državnih savjeta i komisija, ambasadore, ali ne i članove upravnih odbora.

Nenezić tvrdi da poslom u konsultantskoj firmi ne krši zakon, pojašnjavajući da je posljednju platu u Vladi primio u decembru, kada mi je i zaključen radni staž.

"Tako sam od januara zaposlen u firmi SES, koja se bavi projektima u oblasti zaštite životne sredine, gdje obavljam funkciju predsjednika firme. U JP Aerodromi Crne Gore nemam profesionalni angažman, već obavljam funkciju predsjednika UO, što ne predstavlja konflikt interesa sa ostalim poslovnim angažmanima", tvrdi Nenezić.

Bonus video: