Đorđević: Premijer je dužan da poštuje sve vjerske zajednice

Đorđević je ocijenio da bi dijalogom došlo do uspona u odnosima pravoslavnih zajednica i države
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 13:42h

Dijalog je najbolji način za uređenje odnosa države sa pravoslavnom zajednicom u Crnoj Gori, smatra sociolog religije Mirko Đorđević, navodeći da nije siguran da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) rado prihvatiti razgovore sa premijerom Igorom Lukšićem, jer sebe smatra jedinom pravoslavnom crkvom.

Đorđević je ocijenio da bi dijalogom došlo do uspona u odnosima pravoslavnih zajednica i države.

“Premijer Lukšić je u pravu kad kaže da sa svima treba voditi dijalog. Nisam siguran da će SPC rado poći u suret Lukšiću, jer ona sebe smatra jedinom i glavnom pravoslavnom crkvom, kao i nekom vrstom državne zvanične crkve”, kazao je Đorđević agenciji Mine.

Prema njegovim riječima, potpisivanje takvog sporazuma ne treba tumačiti kao međusobno priznavanje SPC i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Đorđević smatra da je potpisivanje dokumenta kojim bi se uredili odnosi pravoslavne zajednice i Crne Gore dobro za obje crkve i državu.

Prema Đorđevićevim riječima, potpisivanje sporazuma ne treba tumačiti kao međusobno priznavanje SPC i CPC

“Premijer je dužan da poštuje sve crkve i vjerske zajednice i da im preporuči da međusobno urede svoje odnose, jer se u cijelom svijetu tako radi”, pojasnio je Đorđević.

Komentarišući Lukšićevu izjavu, da bi se odnosi sa pravoslavnom zajednicom mogli urediti posebno kroz dva ili sa jednim zajedničkim Ugovorom, Đorđević je ocijenio da su oba rješenja dobra.

“Obje ideje su dobre. Ako bi se potpisao zajednički Ugovor to ne bi bilo loše, čak veoma dobro, ali nisam siguran kako će postupiti vjerski poglavari u Crnoj Gori koji, ne samo da se međusobno ne priznaju, već se i ne trpe”, kazao je Đorđević.

Potpisivanje protokola sa islamskom i jevrejskom zajednicom je, kako je naveo, pravi potez.

“Jer odnosi države sa svim vjerskim zajednicama moraju biti uređeni po konkordatskom principu, što znači posebno sklapanje ugovora sa svim zajednicama kako bi odnosi bili dobri”, zaključio je Đorđević.

Bonus video: