Poslanici odbili predlog izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu

Za predlog zakona o izmjenama i dopunama je glasalo 24 poslanika, protiv ih je bilo 38, dok su tri bila uzdržana
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 16:26h

Poslanici Skupštine Crne Gore odbili su, većinom glasova, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu, koji je podnijela Socijalistička narodna partija (SNP), a kojim je predviđeno produženje roka za apliciranje za crnogorsko državljanstvo pod olakšanim uslovima.Za predlog je glasalo 24 poslanika, protiv ih je bilo 38, dok su tri bila uzdržana.Iz SNP-a su predložili da za sticanje crnogorskog državljanstva po osnovu braka bude propisano tri godine boravka u Crnoj Gori i isto toliko godina braka.„Predložili samo da se izraz dijete zamijeni izrazom lice, kako bi to pravo moglo da se koristi nezavisno od starosne dobi podnosioca zahtjeva. Porijeklo je uslov koji se može vezivati samo za status roditelja, a ne za starosnu dob podnosioca zahtjeva“, navela je poslanica Snežana Jonica.

Prema njenim riječima, dešava se da dva brata, od kojih jedan ima 17, a drugi 18 i po godina, mogu biti dovedena u različitu poziciju, iako im je osnov za sticanje državljanstva isti - državljanstvo roditelja."Dilentatizam predlagača“Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović kazao je da će poslanici te partije podržati Predlog, iako je, kako je naveo, očigledan „dilentatizam predlagača“.On tvrdi da je oko pitanja crnogorskog državljanstva konstituisana čudna koalicija, koju je nazvao paranoičnom.

Pavlović je kazao da se u PzP-u zalažu da crnogorsko državljanstvo dobiju svi koji to žele, osim kriminalaca.

"Stalni zahtjevi za izmjene Zakona imaju političku pozadinu"Poslanik Demokratske partije socijalista Milorad Vuletić smatra da ne treba podržati izmjene, jer je Zakon već izmijenjen u septembru prošle godine, i u potpunosti usaglašen sa evropskim zakonodavstvom i konvencijama.On je ocijenio da potreba za stalnim zahtjevima za izmjene tog akta ima političku pozadinu.„Skupština je u septembru prihvatila produženje roka do 31. januara. Time je pružena mogućnost svakom ko ispunjava uslove da dobije državljanstvo po olakšanim uslovima“, kazao je Vuletić.

"Crna Gora obećana zemlja"Poslanik Socijaldemokratske partije Ervin Spahić kazao je da ta stranka neće podržati predlog zakona i da se, na osnovu velikog interesovanje za crnogorsko državljanstvo, može steći utisak da je Crna Gora obećana zemlja.

Prema njegovim riječima, samo po osnovu posljednjih izmjena Zakona će oko četiri hiljade ljudi dobiti crnogorsko državljanstvo.Ukupno 25.490 zahtjeva za dobijanje crnogorskog državljanstvaVaselj Siništaj kazao je da će klub albanskih partija podržati predlog.Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović kazao je da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu treba odbiti, jer je bilo dovoljno vremena da s svi koji su željeli apliciraju za državljanstvo po olakšanim uslovima.

Skupština je konstatovala prestanak mandata poslanicima DPS-a, Zariji Franovicu, Božidaru Vuksanovicu i Vladanu Vučeliću

Galerija

Bonus video: