Crna Gora podržava Jeremića, Hrvatska ne

Crna Gora principijelno podržava najbliže susjede, posebno sa prostora bivše Jugoslavije
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 13:17h

Crna Gora podržava kandidaturu ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), saopšteno je iz crnogorskog ministarstva vanjskih poslova.Generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju u Ministarstvu Zoran Janković kazao je za Dnevne novine da je proces kandidovanja tek otvoren i da Crna Gora nastavlja da prati postupak predlaganja kandidata. Prema njegovim riječima, u svim situacijama kada se radi o kandidaturama u međunarodnim organizacijama, Crna Gora principijelno podržava najbliže susjede, posebno sa prostora bivše Jugoslavije. "Nema nikakvog razloga da tako i ne bude u ovom slučaju. Utoliko prije što se radi o visokom predstavniku Srbije", kazao je Janković.

Hrvatska: Ko zna šta će biti nakon izboraJeremić, za sada, ima samo jednog protivkandidata, ambasadorku Litvanije pri Ujedinjenim nacijama Dariju Leinarte.

Jeremićeva kandidatura nije naišla na odobravanje u Hrvatskoj, koja, prema pisanju Večernjeg lista, podržava Leinarte.

Kako navodi izvor tog lista, neuobičajeno je da zemlja pred izborima ističe kandidata za ovakvu funkciju.

Hrvatska, kako se navodi, teško može podržati Jeremića i zato što se ne može predvidjeti kakav će biti ishod tih izbora, a time i Srbije.

Bonus video: