Za laptopove potrošeno oko 100 hiljada, poslanici i-mejl ne otvaraju

“Vijesti” su na i-mejl adresu 81 poslanika proslijedile pitanje koliko često provjeravaju elektronsku poštu, odgovorilo je tek šest poslanika
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2012. 08:27h

Skupština Crne Gore je za prošli i aktuelni saziv za olakšavanja rada poslanicima, ali i lakšu komunikaciju sa građanima i medijima utrošila 84.903 hiljade eura, ali je istraživanje “Vijesti” pokazalo da manje od 10 odsto predstavnika naroda u parlamentu koristi laptopove.

Opravdano se postavlja pitanje da li su pare za informatičko “opismenjavanje” poslanika potrošene uzalud, a to će procijeniti građani, ukoliko budu “dobijali” odgovore kao redakcija “Vijesti”.

Za prethodni saziv utrošeno je 40.903 hiljade eura, za trgovinu 40 laptopova kako bi se poslanicima olakšao rad u Skupštini.

Za prethodni saziv utrošeno je 40.903 hiljade eura, za trgovinu 40 laptopova kako bi se poslanicima olakšao rad u Skupštini.

Isti broj računara kupljen je i za aktuelni saziv i to po cijeni od 44 hiljade eura, ali sue 32 namijenjena poslanicima, tri se koriste prilikom skupštinskih putovanja, a pet za potrebe parlamenta.

O tome koliko predstavnici naroda u parlamentu koriste blagodeti informacionih tehnologija, svjedoči i činjenica da su “Vijesti” na i-mejl adresu 81 poslanika proslijedili pitanje tražeći odgovor na to koliko često provjeravaju elektronsku poštu i da li redovno odgovaraju građanima, odnosno da li se trude da nađu rješenje za probleme na koje im se oni čije interese zastupaju žale.

Međutim, odgovorilo nam je tek šest poslanika.

Najredovniji u provjeravanju i-meilova, ali i odgovaranju na postavljena pitanja su poslanici SNP-a i SDP-a, od kojih smo u roku od nekoliko sati dobili odgovor.

Jonica revnosna

Poslanik Snežana Jonica kazala je da se trudi da svima koji joj se obrate putem elektronske pošte odgovara istog dana.

“Laptop koristim tokom čitavog dana, pri čemu njegovo korišćenje u Skupštini, u određenoj mjeri ograničavaju stalni problemi sa internet konekcijom u prostorijama kluba poslanika SNP-a i u sali za plenarno zasjedanje. Prilično veliki broj pitanja mi pristiže na mail, ali i na profil na društvenoj mreži Facebook. Pitanja se odnose najčešće na probleme u ostvarivanju nekih prava i sloboda građana, u primjeni nekih propisa, a ponekad je to interesovanje o sadržini zakona koji su u proceduri i terminu kada će biti razmatrani", rekla je ona.

"Vrlo često dobijam i sugestije u odnosu na teme i pojedina rješenja kojima treba posvetiti dodatnu pažnju. U posljednje vrijeme dobijam na desetine mailova koji se odnose na probleme s kojima se suočavaju građani koji su podnijeli zahtjev za prijem u crnogorsko državljanstvo”, rekla je Jonica.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: