Partije moraju da odrede visinu članarine

Prema novom Zakonu o finansiranju političkih partija, stranke su dužne da donesu odluku o visini članarine i do kraja januara je pošalju DIK-u
0 komentar(a)
Skupština, poslanici, Foto: Boris Pejović
Skupština, poslanici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.01.2012. 11:58h

Izabrani funkcioneri DPS-a na lokalnom i državnom nivou plaćaće članarinu partiji u iznosu od tri odsto od ukupnih primanja, dok će članovi te stranke u upravnim odborima, savjetima i odborima direktora morati da izdvajaju sedam odsto, objavljeno je na sajtu Državne izborne komisije.

Prema novom Zakonu o finansiranju političkih partija, stranke su dužne da donesu odluku o visini članarine i do kraja januara je pošalju DIK-u.

Zakonom je predviđeno da visine članarina koje određuju stranke ne mogu preći deset odsto ukupnih primanja članova partija. Navedeno je da su članovi u obavezi da članarine uplaćuju jednom mjesečno, do petog u mjesecu, u skladu sa ostvarenim mjesečnim primanjima.

Prema odluci DPS-a, članovi te partije, koji su nezaposleni, ili su penzioneri ili studenti, oslobođeni su obaveze plaćanja članarina, dok će po jedan procenat od svojih zarada za kasu partije morati da izdvajaju članovi DPS-a koji su stalno zaposleni u državnim organima, ustanovama, javnim preduzećima...

Uz napomenu da Glavni odbor Socijalističke narodne partije (SNP) posebnom odlukom može utvrditi obavezu plaćanja članarine, na sajtu DIK-a navedeno je da SNP nije donio odluku o plaćanju članarina, uz napomenu da ta stranka nema nikakvih prihoda po tom osnovu.

Iz DIK-a su apelovali na ostale crnogorske stranke da shodno zakonu do kraja januara dostave odluke o visini plaćanja članarina.

Bonus video: