Kovačević: Mogu se očekivati bojkoti i okupacija institucija

Profesore je rekao da je još rano govoriti o konkretnim datumima formiranja Savjeta, jer su, kako je kazao, razgovori u toku
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 08:15h

Crnoj Gori tek predstoji rušenje Berlinskog zida, pa formiranje nadstranačkog tijela u vidu Savjeta za demokratizaciju, koji bi za cilj imao demokratske promjene, nije utopija, već rezultat procjene konkretne društveno-političke situacije, smatra profesor crnogorskog Univerziteta Filip Kovačević.

Kovačević, koji je sa novinarom Markom Milačićem inicijator formiranja Savjeta, što je podržao i lider SNP-a Srđan Milić, kazao je “Vijestima” da je "primjerena i dobrodošla upotreba i razrada političkih strategija istočno-evropske tradicije" s kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.

Ne treba zaboraviti da je DPS došao na vlast kroz razbuktavanje nacionalnih tenzija.

Stav da je i te kako moguće formiranje širokog nadstranačkog tijela, u kojem bi se zajedno našle i SNP i PzP, Kovačević objašnjava činjenicom da je riječ o građanskoj, a ne partijskoj inicijativi.

A na pitanje je li zaista realno očekivati formiranje takvog saveza, Kovačević navodi da je upravo to jedina opcija za građansku i demokratsku smjenu vlasti.

“I zaštitu od sve jasnijih režimskih pokušaja da destabilizuje Crnu Goru kroz potenciranje identitetskih pitanja. Ne treba zaboraviti da je DPS došao na vlast kroz razbuktavanje nacionalnih tenzija, a kako stvari stoje, izgleda da su se u DPS-SDP koaliciji opredijelili da im to bude posljednja linija odbrane“, ocijenio je Kovačević.

Traže saveznike

Baš to bi, kako je istakao, trebalo da bude razlog uspostavljanja pozitivne atmosfere povjerenja između svih nerežimskih, odnosno autonomnih snaga u Crnoj Gori. Savjet za demokratizaciju bi, kazao je on, bilo nadstranačko tijelo koje bi stvorilo preduslove za međusobno osnaživanje i koordinaciju, s ciljem objedinjavanja gdje niko od učesnika ne bi gubio svoj identitet.

“Svi koji na javnoj sceni djeluju građanski i zalažu se za demokratsku smjenu vlasti su nam prirodni saveznici”, poručio je Kovačević.

Ističući da su spremni i na takav scenario, Kovačević je rekao da Savjet sada čeka “još niz razgovara sa predstavnicima političkih partija, civilnog sektora, studenata, penzionera, sindikata, medija i istaknutih opozicionih pojedinaca”.

“Svi koji na javnoj sceni djeluju građanski i zalažu se za demokratsku smjenu vlasti su nam prirodni saveznici”, poručio je Kovačević.

Moguća je i okupacija institucija

Odgovarajući na pitanje je li realna smjena vlasti demokratskim putem na izborima, ako se u obzir uzmu već dobro oprobane metode vladajuće partije, Kovačević je kazao da demokratske metode uključuju i mirne i nenasilne proteste, kao i bojkot i okupaciju institucija, napominjući da će učesnici rada Savjeta u dijalogu “razmotriti i odlučivati o upotrebi svih metoda borbe”.

Kovačević je rekao da je još rano govoriti o konkretnim datumima formiranja Savjeta, jer su, kako je kazao, razgovori u toku.

“Kada se na nešto čeka preko 20 godina i kada kao protivnika imate okoštali režim koji u svojim rukama drži sve poluge državne, javne i tajne moći, onda sve što se radi mora biti filigranski precizno i izuzetno promišljeno i pažljivo. Najvažnije je stvoriti povjerenje među učesnicima”, ocijenio je Kovačević.

Galerija

Bonus video: