Krivokapić: Stvaralačka riječ van političkih procjena

Mislim da je velika pobjeda stvaralaca na Balkanu to što su odbranili pravo na slobodan iskaz, jer oni pomjeraju granice prema demokratiji
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2012. 18:49h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da nije osudio tekst svog savjetnika Andreja Nikolaidisa zato što smatra da političari ne smiju da ocjenjuju autorske slobode.

On je tokom posjete Islandu rekao da je sloboda stvaralaštva na Balkanu još u opasnosti, navodeći da slobodna stvaralačka riječ, koja je osnovno dostignuće demokratije, mora biti van političkih procjena i napada.

“Zato sam smatrao da političari ne treba da se uključuju jer je to upravo dokaz pogrešne politike u sukobu sa stvaralačkim slobodama i sa pravima stvaraoca čak i da griješi. Mislim da je velika pobjeda stvaralaca na Balkanu to što su odbranili pravo na slobodan iskaz, jer oni pomjeraju granice prema demokratiji. Ja ću kao i uvjek poštoavati slobodu stvaralaštva sa onima kojima se slažem I onima sa kojima se ne slažem, a upravo je svrha mog savjetnika da širi tu slobodu”, kazao je Krivokapić.

Veličina nije bitna

Veličina zemlje nije prepreka da se razviju velike vrijednosti, poručili su u Rejkjaviku predsjednici parlamenata Crne Gore i Islanda, Ranko Krivokapić i Asta Johanesdotir.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, u razgovoru sa islandskom koleginicom podsjetio da je Island prva država koja je priznala crnogorsku nezavisnost, 8.juna 2006. godine.

Sagovornici su se saglasili da su izazovi parlamenata sve veći sa globalnom tendencijom jačanja njihove uloge.

Bonus video: