Beriša: Na čekanju nuklearka na Skadarskom jezeru

"Kao što je poznato ta oblast je poznata po tektonskim pomjeranjima", rekao je Beriša
96 pregleda 0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2012. 12:40h

Nacionalistički ekstremizam neće i ne može ugroziti dobrosusjedske odnose Albanije i Crne Gore, obećali su na konferenciji za novinare premijeri dvije zemlje Salji Beriša i Igor Lukšić, nakon potpisivanja između crnogorske Vlade i Savjeta ministara Albanije o zajedničkom graničnom prelazu Zatrijebačka Cijevna - Grabon i granične tačke Vranić - Ćerem koji će približiti Plav i Podgoricu, a preko albanske teritorije.

Odnose Crne Gore i Albanije karakteriše dobra saradnja, koja marginalizuje ekstremističke segmente.

Naša politika obezbjeđuje najviše standarde kako bi se svi građani u Crnoj Gori osjećali udobno što se vidi i na primjeru da Vlada nema negativan stav o želji građana Tuzi da ta teritorija bude pretvorena u opštinu, kazao je Lukšić.

Beriša je opomenuo da svaki građanin i civilizovan čovjek na prvo mjesto stavlja nacionalni interes a da obije zemlje streme ka Evropskoj uniji.

Beriša je opomenuo da svaki građanin i civilizovan čovjek na prvo mjesto stavlja nacionalni interes a da obije zemlje streme ka Evropskoj uniji.

Na pitanje crnogorskih novinara da li albanska vlada ostaje pri stavu da u, kako je Beriša ocijenio prelijepom ambijentu, gradi nuklearnu centralu u Skadru, Beriša je odgovorio da i dalje vjeruje da je to najčistiji i najjeftiniji oblik energije ali da je slučaj Fukušima nametnula razmatranje ovog stava.

"Kao što je poznato ta oblast je poznata po tektonskim pomjeranjima. Taj projekat smo stavili sa strane dok nauka ne da odgovore i ne riješi nedoumice", kazao je Beriša.

Prokletije će blagosiljati

On je rekao i da se budućnost saradnje dvije zemlje ogleda i u zajedničkom radu na razvijanju turizma.

"Naš budući veliki projekat jeste da EU serviramo zajednički turistički kompleks Prokletije. Danas se Prokletije tako zovu, a vjerujem da će ih turisti u budućnosti blagosiljati" rekao je Beriša.

Lukšić je dodao da su zajednički resursi dvije zemlje i Skadarsko jezero i rijeka Bojana te da će Crna Gora i Albanija intenzivirati napore da ih na ekonomskom planu dobro iskoriste.

Njegov albanski kolega očekuje da će Crna Gora vrlo brzo postati punopravni član NATO čime će jugoistočno krilo te alijanse biti ojačano.

Sporazum o o zajedničkom graničnom prelazu potpisali su ambasadori Željko Perović i Tonino Beci.

Bonus video: