Drobnjak: Ulazak u EU je izvjestan kad se zatvori poglavlje 23

"Fokus Evropske komisije je na pravosuđu i borbi protiv korupcije”, pojasnio je glavni pregovarač Hrvatske sa EU, Vladimir Drobnjak
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 20:48h

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU) biće izvjestan kada se zatvori poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa i osnovnih sloboda, ocijenio je glavni pregovarač Hrvatske sa EU, Vladimir Drobnjak.

On je na predavanju crnogorskim poslanicima naveo da je poglavlje 23, područje gdje ne postoji temeljni zakonodavn okvir koji se može iskopirati.

“Ta oblast pokriva tri fundamentalna područja - pravosuđe sa naglaskom na nezavisnost tog organa, drugo je borba protiv korupcije, a posljednje su osnovne slobode. Fokus Evropske komisije (EK) je na pravosuđu i borbi protiv korupcije”, pojasnio je Drobnjak.

On smatra da je prednost Crne Gore u odnosu na Hrvatsku što će pregovore početi sa tim poglavljem.

“Poglavlje 23 će biti među posljednjima koje ćete zatvoriti. Ono se bavi temama gdje nikad ne možete reći da ste dostigli savršenstvo. To nikad ne prestaje i može se reći da je to vječno poglavlje”, naveo je Drobnjak.

Prema njegovim riječima, to poglavlje je uvijek aktuelno, i kada se uđe u EU.

Hrvatska će, kako je rekao Drobnjak, ući u EU 1. jula naredne godine, "a od datuma kada je podnijeta molba do ulaska u Uniju proći će deset godina i dva mjeseca"

Drobnjak je rekao da su pregovori Hrvatske i EU trajali 2.096 dana. Hrvatska će, kako je rekao Drobnjak, ući u Uniju 1. jula naredne godine, "a od datuma kada je podnijeta molba do ulaska u Uniju proći će deset godina i dva mjeseca".

“Taj proces nije slučajno težak, kod mnogih se javlja legitiman strah da li ćemo biti spremni kad uđemo u EU. Odgovor je da ćete morati biti spremni jer nespremnih više ne smije biti”, pojasnio je Drobnjak. Prema njegovim riječima, nosilac pregovoračkog procesa je Vlada jer ona piše zakone i Akcione planove.

“Podrška parlamenta je ključna u tom procesu, hrvatsko iskustvo je da je Vlada nakon svakih šest mjeseci od početka pregovora podnosila izvještaju u Saboru”, rekao je Drobnjak.

Galerija

Bonus video: