MANS poručio Lukšiću: Konkretne akcije ili ostavka

Oni kažu da smjena Lukšićeve vlade ne bi bio kraj svijeta, niti nešto strašno, jer ne bi otišli činovnici, već samo ministri
0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.01.2012. 13:27h

"Ukoliko Vlada shvati da se ne treba igrati sa narodom i ispuni zahtjeve sa protesta to će biti znak da se stvari mogu promijeniti i to bi bio nauk vladi da će građani svaki put tražiti da vlada u javnom interesu", piše u reagovanju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora na posljednju izjavu premijera Lukšića.

Izvršna direktorka Vanja Ćalović najavljuje novi protest i kaže da sve što je do sada saopštio premijer i njegovi ministri, pokazuje da oni ne žele da budu odgovorni.

"Premijer nas pozvao da mu pojasnimo zahtjeve građana, iako su oni više puta saopšteni jasno i konkretno, i da je premijer htio da ih shvati, sigurno je mogao, jer ih je shvatilo 10.000 građana", kaže Ćalović.

Ona dodaje da nema potrebe da premijer odugovlači sa konkretnim akcijama, tražeći pisane zahtjeve, pišući nam pisma preko Fejsbuka i pozivajući na razna ubjeđivanja i pregovore.

"Zahtjevi su jasni, a od premijera se očekuju konkretne akcije. Odnosno, da Vlada kao većinski vlasnik EPCG povuče zahtjev za povećanjem cijena struje i da dobijemo čiste račune ili da premijer nađe druge mehanizme",navodi MANS u saopštenju.

Smjena vlade nije ništa strašno

Oni dodaju da ukoliko premijer Lukšić i njegova vlada ne pokaže da su spremni da pređu sa riječi na djela, onda treba da podnese ostavku, a da građani konačno budu u stanju, po prvi put u našoj istoriji, da na demokratski način smijene jednu i izaberu drugu vlast.

"To ne bi bio kraj svijeta, to ne bi bilo ništa strašno, jer ne bi otišli činovnici, već samo ministri, to se dešava u svim drugim zemljama, pa je vrijeme da se desi i kod nas", kažu iz MANS-a.

Oni podsjećaju da ne žele da ruše, lome ili bagerima ulaze u zgradu Vlade već, kako navode, samo ono što imaju građani svih drugih zemalja – čiste račune i poštenu i odgovornu vladu.

"Na premijeru je da odluči hoće li nam dati čiste račune i poštene ministre ili će mirno otići. Jedno od to dvoje će morati da izabere. Dakle, konkretne akcije ili ostavka. Ukoliko izabere da nastavi da radi kako je radio, očekujemo da građani dođu naoružani svojim računima i traže odgovornost", poručuju iz MANS-a.

Bonus video: