Vujanović pomjerio datum održavanja izbora za dan

Pojašnjava se da je Vujanović prilikom donošenja prvobitne odluke ocijenio da pripadnicima katoličke vjeroispovijesti ne ugrožava vjerske dužnosti i potrebe
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 16:29h

Lokalni izbori u Tivtu i Herceg Novom biće održani 7. aprila, a ne dan nakon toga, kako je to prethodno bilo planirano.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlučio je da izbori u tim opštinama budu održani dan ranije zbog katoličkog Uskrsa.

Iz Kabineta predsjednika je saopšteno da je Vujanović dobio zahtjev od predsjednice Hrvatske građanske inicijative Marije Vučinović kojim je predložena izmjena datuma izbora.

"Budući je u danu izbora katolički Uskrs koji je, kao najveći hrišćanski praznik, neprikladan za održavanje izbora", kaže se u saopštenju.

Pojašnjava se da je Vujanović prilikom donošenja prvobitne odluke ocijenio da pripadnicima katoličke vjeroispovijesti ne ugrožava vjerske dužnosti i potrebe, polazeći od činjenice da zakon ne preporučuje da se izbori ne održavaju u dane vjerskih praznika.

Navodi se da je predsjednik imao u vidu i "nesumnjiva iskustva lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom, gdje se za glasanje odvaja sasvim kratko vrijeme".

"I pored toga, želeći da katoličkim vjernicima - članovima izbornih komisija omogući da ovaj blagdan provedu u porodici, predsjednik je u predmetnoj odluci izmijenio dan izbora i odredio ga za 7. april", pojašnjava se u saopštenju.

U skladu sa tim, izmijenjen je i dan izborne ćutnje - sa šestog aprila na peti.

Žarković: Zašto Vujanović nije raspisao izbore na pravoslavni Vaskrs

Izbori koje je predsjednik Filip Vujanović, za opštine Tivat i Herceg Novi raspisao za 8. april, na dan kada katolički vjernici slave Uskrs, odličan su dokaz (ne)poštovanja multikonfesionalne, multikulturalne, multinacionalne, multivjerske i ostalih "multipraktik" naziva o suživotu koji se čuju, kako od naših državnika do običnog građanina, smatra predsjednik Crnogorskog društva za borbu protiv raka Domagoj Žarković.

"Ako već nije važan datum koji je izabran, zašto nije predsjednik izbore zakazao za 15. april, na dan kada Uskrs proslavljaju vjernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar ili na Bajram, koji srećom nije blizu predviđenog datuma do kada se moraju raspisati lokalni izbori u Herceg Novom i Tivtu", rekao je Žarković.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da u toj partiji primjećuju da su odlukom o datumu izbora najviše iznenađeni "dugogodišnji koalicioni partneri stranke koja je raspisala izbore na lokalnom nivou".

"Dakle, ako je ovom 'strašno neprijatnom' iznenađenošću manjih koalicionih partnera, posebno u Tivtu, počela kampanja ni luk jeli ni luk mirisali', moramo ukazati da ovoga puta to neće proći. SDP i HGI, ako nemaju uticaja na moćnijeg partnera u koaliciji, to su trebali da saopšte prije četiri godine, ili manje, a ne sada da kroz prvu predizbornu priliku počinje pilatovsko pranje ruku. Bojimo se da će do kraja kampanje ispasti da su se i prije četiri godine u koalicioni vladajući brod u Tivtu ukrcali kao i već tragicni i komični kapetan italijanskog stradalog kruzera, Sketino. Sapleli se i upali u čamac za spašavanje, bez ikakve njihove namjere i želje", rekao je Popović.

Bonus video: