SDP traži kontrolno saslušanje Čarapić i Mitrovića u vezi afere Telekom

Poslanici SDP-a, Konjević i Banović, saopštili su da bi tema kontrolnog saslušanja bila dosadašnje aktivnosti nadležnih državnih organa
0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 23.01.2012. 15:27h

Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je inicijativu Odboru za bezbjednost i odbranu za održavanje kontrolnog saslušanja Vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Predraga Mitrovića, u vezi sa aferom Telekom.

Podnosioci inicijative, poslanici SDP-a, Raško Konjević i Borislav Banović, saopštili su da bi tema kontrolnog saslušanja bila dosadašnje aktivnosti nadležnih državnih organa sprovedene u vezi sa ispitivanjem navoda o eventualnim koruptivnim radnjama tokom i nakon procesa privatizacije Telekoma Crne Gore.

Konjević i Banović smatraju da je kontrolno saslušanje Čarapić i Mitrovića potrebno obaviti u cilju potpunog i blagovremenog informisanja poslanika, kao i ostvarivanja ustavne obaveze nadzorne i kontrolne uloge Skupštine.

"Imajući u vidu da su određene aktivnosti i istrage vođene u drugim državama duži niz godina, a da su prisutne različite interpretacije i informacije o tim aktivnostima u javnosti, cijenimo značajnim da Odbor za bezbjednost i odbranu obavi saslušanje i nakon dobijenih informacija opredijeli svoje buduće aktivnosti", zaključili su Konjević i Banović.

Krajem prošle godine Dojče /Deutsche/ Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar /Magyar/ Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu Vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Bonus video: