Koalicija "Za spas Pljevalja": Ako pobijedimo, proglasićemo 27. oktobar za Dan opštine

Koalicija namjerava da ukine i sve ”lokalne namete izmišljene u Pljevljima, poput taksi za korišćenje groblja, naknada za održavanje vodomjera, visokih cijena za vodu koja nije za piće, naknada za pristup lokalima...”
88 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 10.05.2018. 13:49h

Ukoliko pobijede na izborima 27. maja Koalicija "Za spas Pljevalja" (Pokret za Pljevlja, DNP i Prava Crna Gora) proglasiće 27. oktobar za Dan Opštine. Tog datuma Pljevlja su dva puta oslobođena od okupatora, 1912. od Turske a 1918. od Austrogugarske.

To je jedna od deset mjera koje ova koalicija namjerava da uradi ukoliko bude u prilici da učestvuje u lokalnoj vlasti.

Trenutno se kao dan Opštine Pljevlja slavi 20. novembar kada su Pljevlja 1944. Oslobođena u Drugom svjetskom ratu.

Jedan od lidera ove Koalicije Novica Stanić ranije je isticao da je 20. novembar ideološki praznik, zbog čega godinama odbornici Nove srpske Demokratije i Pokreta za Pljevlja ne prisustvuju svečanim sjednicama lokalnog parlamenta povodom Dana Opštine.

Koalicija namjerava da ukine i sve ”lokalne namete izmišljene u Pljevljima, poput taksi za korišćenje groblja, naknada za održavanje vodomjera, visokih cijena za vodu koja nije za piće, naknada za pristup lokalima...”

Planiraju da umanje na 0,1 odsto poreze na nepokretnosti za sve vlasnike imanja iznad 1000 metara nadmorske visine i sve registrovane poljoprivrednike, i značajno umanje poreze na nepokretnosti za sva seoska domaćinstva.

“Podstaći ćemo razvoj sela i natalitet izgradnjom seoskih puteva po objektivnim prioritetima, izgradnjom hladnjača po dioničarskom principu, obezbjeđivanjem besplatne građe onima kojima za život i rad na selu trebaju drvene zgrade” ističu u Koaliciji.

Tvrde da će svim dozvoljenim sredstvima, uključujući i građanske proteste, spriječiti raubovanje pljevaljskih resursa i zahtijevati plaćanje ekološke takse od zagađivača, subvencije i popuste na struju za domaćinstva i na peći na ekološka goriva.

“Potražićemo među našim prijateljima i partnerima iz Srbije i Rusije, ali i u svim drugim državama, one koji su spremni da ulažu u proizvodne kapacitete i nova radna mjesta – cementara, drvoprerada, turizam i druge, i u realne infrastrukturne projekte kao što je pruga Pljevlja–Prijepolje i magistralni put Kosanica-Bobovo-Meštrevac. Tražićemo pomoć i zaštitu evropskih i svjetskih ekoloških organizacija, pravnih institucija i fondova u ostvarenju svog prava na život i saniranje uništene životne sredine – vodosnabdijevanje, grijanje, rekultivacija deponija. Reformisaćemo lokalnu upravu, lokalna preduzeća i ustanove kako bi bili servis građana, a ne mjesto uhljebljenja partijskih kadrova DPS-a i satelita. Opštinske ustanove kulture, tradicionalne kulturne manifestacije i amaterski sport biće prioritet politike u ovim oblastima. Iz opštinske kase plaćaćemo angažovanje uglednih ljekara-specijalista kako bi olakšali život oboljelim građanima Pljevalja i njihovim porodicama i pomogli im u liječenju”, mjere su koje najavljuje da će preduzeti Koalicija "Za spas Pljevalja".

Bonus video: